Published On: lun, Ian 30th, 2012

Tranzitia s-a incheiat. Traiasca tranzitia!

Share This
Tags

Manifestatiile de protest din aceasta luna vor avea o mare importanta pentru evolutia ulterioara a societatii romanesti. Impactul lor va avea bataie lunga si ele ar putea sa insemne un moment de cotitura in modul in care se asaza parteneriatul social in Romania.

Odata cu aceste manifestatii, putem spune, intr-adevar, ca tranzitia a luat sfarsit. Numai ca ea nu s-a sfarsit decat pentru a face loc unei alte tranzitii care, de data asta, are mai multe auspicii favorabile sa mearga pe calea potrivita.

Odata cu aceste miscari de protest, iluziile PD ca ar putea castiga, cu pretul oricaror matrapazlacuri, s-a incheiat. Acelasi lucru pare sa fie valabil si pentru presedintele de facto al PD si, in acest moment, si al tarii. USL a urcat in sondajele de opinie, mai mult sau mai putin publicate, la 60%.

Este si cifra pe care presa internationala incepe sa o vehiculeze. Aceasta noua realitate are si consecinte practice. Nimeni nu mai incearca sa ne ademeneasca primarii. In intalnirile pe care le-am avut in teritoriu, primarii au venit cu totii si nici unul nu a mai vorbit de ciolanul cu fasole de la Ministerul Apararii.

Nu e cazul sa ne entuziasmam peste poate. Ideea transferului de putere plutea de mult in aerul patriei, atata doar ca multi nu o luau in serios, blocati, precum iepurasul sub privirile crotalului, de mitul invincibilitatii lui Traian Basescu. Dar aceasta ipoteza tot mai probabila a alternantei la putere e un moment de responsabilitate pentru USL, si nu unul de exuberanta. Mai ales ca Romania va fi mai dificil de guvernat decat oricand. Populatia este saracita, mediul de afaceri este vlaguit si tara inglodata in datorii.

Societatea civila nu mai este dispusa sa accepte imposturi politice si coruptie. Contextul international este confuz. Institutiile statului sunt atat de decredibilizate incat nu mai sunt bune, acum, decat ca recuzita pentru bancurile cu Radio Erevan. Industria este decimata, numarul salariatilor se apropie de patru milioane, investitorii straini aproape ca au sters Romania de pe harta lumii. Presa, sindicatele si justitia sunt infiltrate de structuri de toate felurile.

Lucrurile, intr-un anumit fel, trebuie luate de la inceput, dar in cu totul alt mod. Silviu Brucan avea dreptate cand spunea ca tranzitia va dura douazeci de ani. Ce nu ne-a spus, insa, a fost faptul ca acea tranzitie a ezitarilor, a tergiversarilor, a jumatatilor de masura, a imposturilor si cabotinismelor, a populismelor, frustrarilor si dictatorilor de mucava, nu se va incheia decat pentru ca o alta tranzitie sa-i ia locul. Tranzitia celei de-a doua modernizari a Romaniei.

Comentarii

comentariu

About the Author

-