Published On: joi, Ian 5th, 2012

Toleranta

Share This
Tags

In randul cunostintelor mele se numara si unele care se declarea, fara echivoc, basiste. Nu analizez acum care sunt motivetiile domniilor lor, si nu o fac dintr-un motiv simplu. Stiu ca nu interese mercantile ori alte avantaje, fie ele si morale, stau la baza convingerilor atat de pregnant pro-Putere. {n compensatie, pot considera ca sentimentele le sunt sincere, ca socot, din motive idealiste, buna credinta a actualilor guvernanti.

Atata vreme cat nu suspectez interesul pecuniar, nu am motive de polemica. De altminteri, si experienta vietii mi-a dovedit cu prisosinta acest lucru, in conditiile date, orice contrazicere cu argumente ori nu, ar invenina inutil atmosfera, nu ar duce la niciun rezultat concret. S-ar produce un fel de dialog in paralel, caci se stie din matematici, doua drepte paralele se intalnesc undeva la infinit.

si atunci ce-i de facut? Argumentele mele vor sta ca nuca in perete, ale domniilor lor asijderea. Concluzia este una singura, sa se evite, pe cat posibil, o discutie directa, o contrazicere aprinsa, dar mai ales ineficienta!

Aici am vrut sa ajung!

Toleranta este una dintre calitatile umane pozitive, care are ca efect evitarea invrajbirii, a dialogurilor sterile ce pot degenera in cearta, in “dezgroparea mortilor”, in acuze reciproce suparatoare de ura si neputinta.

Cu toleranta ar trebui sa ne acceptam unii pe ceilalti asa cum suntem, caci nimeni nu este perfect, nimeni nu detine adevarul absolut. Perfectiunea si adevarul sunt ampenajul Dumnezeirii! Nu le cautati la oameni!

Suntem atat de deosebiti unii de ceilalti, gandim si simtim fiecare in felul nostru, incat nu mai poate fi loc pentru unicitate, uniformitate, unanimitate. Este tocmai ce a dorit sistemul socialist de la noi, adica sa gandim la unison, sa sa actionam la unison, sa aplaudam la comanda, sa scandam lozinci de preamarire.

Si totusi, care va fi viitorul omenirii?! Sper in unul mai bun, acolo unde toleranta sa actioneze ca o lege primordiala.

Jenica Chiriac

Comentarii

comentariu

About the Author

-