Published On: vin, Ian 6th, 2012

Stop pesticide!

Share This
Tags

Romania urmeaza sa aiba un Plan National de Actiune pentru “utilizarea durabila” a pesticidelor. Un proiect de Ordonanta de Urgenta elaborat de specialistii Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale specifica modul in care se vor folosi ingrasamintele chimice, astfel incat plantele si mediul inconjurator sa fie cat mai protejate.
Noul act normativ este necesar pentru armonizarea legislatiei romanesti cu aceea a Uniunii Europene si pentru reducerea dependentei de pesticide, prin cautarea unor alternative “ecologice”.
Initiatorii Ordonantei de Urgenta avertizeaza ca neadoptarea ei ar conduce la afectarea sanatatii umane si a mediului, dar si la aplicarea de sanctiuni financiare impotriva Romaniei de catre Curtea de Justitie a Uniunii Europene din cauza neindeplinirii obligatiilor de transpunere a Directivei europene 2009/128/CE.
Metodele nechimice de inlocuire a pesticidelor, recomandate in Planul de Actiune, ar putea fi procedee fizice si biologice de control asupra organismelor daunatoare, sau procedee agronomice cum ar fi, de exemplu, rotatia culturilor.
Planul national de actiune al Romaniei va fi comunicat Comisiei Europene si statelor membre ale UE pana la data de 26 noiembrie 2012.
I.P

Comentarii

comentariu

About the Author

-