Published On: mar, Ian 17th, 2012

Statul converteste datoria de 1 miliard de euro a CFR SA in actiuni

Share This
Tags

Datoria totala a SC CFR SA catre bugetul de stat al tarii insumeaza peste un miliard de euro si va fi transformata de Guvern prin ordonanta de urgenta in actiuni preluate de Ministerul Transporturilor, care va deveni astfel unic actionar al CFR SA.
Astfel, ordonanta de urgenta a Guvernului va reprezenta o derogare de la prevederile legale in vigoare, proiectul semnat de Ministerul Transporturilor stipuland ca “Se aproba stingerea prin conversie in actiuni a creantelor principale si a accesoriilor aferente, inclusiv accesoriile aferente celor stinse cu intarziere, cuvenite bugetului de stat, bugetului asigurarilor sociale si bugetelor fondurilor speciale, reprezentand impozite, taxe, contributii si alte venituri bugetare, individualizate in titluri de creanta emise pana la 31 decembrie 2011, datorate de catre Compania Nationala de Cai Ferate CFR SA (inclusiv filialele Interventii Feroviare si Intretinere Mecanizata a Caii Ferate) la aceasta data si nestinse pana la data eliberarii documentului de atestare”.
Pierderile si datoriile CFR au crescut constant in ultimii ani, de la un miliard lei in 2007 la 1,6 miliarde lei in 2008, la 2,98 miliarde lei in 2009 si la 4,48 miliarde lei in 2010.
La sfarsitul anului 2010, CFR SA inregistra o pierdere cumulata pentru perioada 2001-2010 de 5,2 miliarde lei.
Proiectul de ordonanta mai prevede ca, incepand cu 31 decembrie 2011, pentru obligatiile principale datorate de CFR SA si care fac obiectul conversiei in actiuni nu se mai calculeaza si nu se datoreaza obligatii accesorii. Un studiu realizat de Banca Mondiala in toamna anului trecut indica faptul ca un sfert din cele 760 companii de stat, inclusiv CFR SA, sunt neperformante, cu active neviabile si intrate efectiv in faliment.
In cursul anului trecut, ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, declara ca nu se are in vedere privatizarea societatilor feroviare, ci restructurarea lor, in acest sens procesul fiind insotit si de un ajutor de stat, deoarece totalul datoriilor din acest sector se ridica la echivalentul a 1,5% din Produsul Intern Brut al tarii.

Comentarii

comentariu

About the Author

-