Published On: joi, Ian 19th, 2012

Si, totusi, de ce / Aceeasi porcarie nu e…

Share This
Tags

Dupa ce, in primele zile, s-a incercat, fara sorti de izbanda, asocierea manifestantilor cu bandele de huligani – asocierea acestor bande cu UNPR a avut mai mult succes si ar trebui perseverat pe linia asta – propaganda guvernamentala incearca, acum, sa sugereze ca aversiunea protestatarilor se indreapta asupra intregii clase politice, amestecandu-ne, pe toti, de-a valma. In sprijinul acestei intoxicari se evoca, obsesiv, cateva sloganuri de tipul: „PDL si USL/ aceeasi porcarie e”. In alta parte, cuvantul „porcarie” e inlocuit cu „mizerie”.

Aceasta propaganda evita sa mentioneze ca 99% dintre pancarte si sloganuri tintesc direct catre presedinte, catre prim-ministru si catre cei ai lor. Cand strigi „Jos Basescu” (ca sa nu mai vorbim de alte indemnuri care mai de care mai pitoresti), ori „Nu comasate, ci anticipate!” iti dai, fireste, seama ca daca-l dai jos pe presedinte si faci alegeri, nu poti sa pui in locul lui un actor, un fotbalist, nici macar un medic de la SMURD, ci tot un om politic. Nu poti sa ceri schimbarea si, tot in acelasi timp, sa o refuzi.

M-am numarat si eu printre cei care au guvernat aceasta tara. Despre guvernul nostru, condus de Calin Tariceanu, s-au spus tot felul de lucruri, bune si rele. N-o sa ma apuc aici sa ma laud de unul singur. Un lucru este, insa, cert: nimeni nu a avut a reprosa Guvernului liberal abuzuri la adresa drepturilor cetatenesti.

S-a discutat indelung despre deficitele economice – punctul meu de vedere il cunoasteti – dar niciodata nu am fost acuzati ca am fi creat deficite democratice. Diferenta intre ele este enorma: daca derapajele economice se lecuiesc in timp, uneori spontan, prin efectele ciclurilor economice, derapajele democratice se indreapta mult mai greu si, cel mai adesea, cu miscari de protest, cu violente, daca nu chiar cu varsare de sange.

Ceea ce acuzam noi azi, in primul rand, sunt derapajele de la democratie si pe care nu le poate justifica nicio criza globala ori mostenire liberala, ci naravurile guvernantilor, dispretul lor la adresa romanilor si la adresa regulilor democratice. In aceasta privinta, situatia a devenit cat de poate de grava. Orice formula politica este mai buna decat cea de acum. De aceea cred ca nu putem include pe toti in aceeasi – scuzati – porcarie. Cu atat mai putin pe prietenul meu, Ludovic Orban.

Comentarii

comentariu

About the Author

-