Published On: lun, Ian 30th, 2012

Salariile si pensile ar putea creste din aprilie

Share This
Tags

Coalitia de la guvernare l-a mandatat ieri pe premierul Emil Boc sa negocieze cu delegatia Fondului Monetar International venita in Romania pentru o noua evaluare, posibilitatea majorarii usoare a pensiilor si salariilor, cu pana la 5%.

Sulfina Barbu a precizat ca aceasta crestere va opera numai in conditiile in care Romania va inregistra crestere economica in primele trei luni ale acestui an, iar prim-vicepresedintele Partidului Democrat-Liberal, Sorin Frunzaverde a intarit spusele acesteia, declarand ca se ia in calcul posibilitatea cresterii acestor venituri cu 5%, dar numai din a patra luna a lui 2012. “Astazi, membrii conducerii coalitiei l-au mandat in clar pe domnul prim-ministru sa negocieze cu FMI, delegatia FMI de la Bucuresti, marirea, din aprilie, a salariilor si pensiilor”, a precizat ieri Funzaverde.

In urma cu aproape trei luni, pe 7 noiembrie 2011, liderii PDL, UDMR, UNPR si ai minoritatilor nationale stabilisera ca salariile si pensiile din Romania ar putea creste in primele sase luni ale anului 2012, numai in conditiile in care rezultatele vizitei din aprilie a delegatiei Fondului Monetar International ar fi favorabile pentru o asemenea revizuire a cheltuielilor bugetare si daca nu se vor inregistra dificultati majore pe plan european si national in ceea ce priveste cresterea si stabilitatea economica.

In replica la anuntul facut de prim-vicepresedintele PDL, Sorin Frunzaverde, reprezentantii Opozitiei si ai Sindicatelor se arata reticenti si nu sunt foarte optimisti in privinta posibilitatii cresterilor salariale. Mai mult, co-presedintele Uniunii Social-Liberale, Crin Antonescu, crede ca decizia luata ieri de liderii coalitiei de guvernamant de a-l mandata pe Emil Boc pentru discutii cu FMI pe aceasta tema, este una luata in disperare de cauza, pe fondul scaderii accentuate in sondaje a PDL in preferintele romanilor. “E limpede ca sunt deciziie luate sub imperiul unei anumite disperari si nu sunt suficiente pentru a recupera o credibilitate definitiv pierduta”, a declarat luni, presedintele PNL, Crin Antonescu.

Pe aceeasi linie, nici liderii Blocului National Sindical nu se lasa convinsi de asemenea promisiuni, avand in vedere ca in prezent resursele bugetare sunt limitate si nu exista suficienti bani pentru astfel de masuri. “Personal nu cred intr-o astfel de declaratie. Resursele sunt extrem de limitate, s-au taiat salariile pentru ca nu ajungeau banii, iar de un an si jumatate nu s-a intamplat nimic, suntem in aceeasi poza de familie” a declarat, luni, presedintele Blocului National Sindical (BNS), Dumitru Costin.

In schimb, Federatia Sanitas crede in punerea in practica a acestor cresteri de venit. “Personal, cred ca aceasta masura va fi pusa in aplicare, dar 5% nu inseamna nimic din ce ni s-a luat la salariu. Sa vii si sa zici ca se maresc pensiile si salariile bugetarilor cu 5% e foarte putin. Iar acest 5% nu face parte din cresterea economica a Romaniei, nu cred asa ceva”, a declarat, luni, presedintele Federatiei Sanitas, Leonard Varascu.

Comentarii

comentariu

About the Author

-