Published On: lun, Ian 9th, 2012

Romanii, in continuare respinsi de pe piata muncii europeana

Share This
Tags

Noua dintre cele 11 state UE care impun restrictii la munca pentru romani au notificat CE privind prelungirea acestora in termen legal, transmitand si explicatiile aferente deciziei, iar comisarul pentru Munca, Laszlo Andor, va comenta pe marginea acestora in cadrul viitorului Consiliu UE de resort.

“Pana la data de 31 decembrie 2011, 11 state membre nu au aplicat inca legislatia UE referitoare la libera circulatie a fortei de munca cetatenilor din Romania si Bulgaria, respectiv: Belgia, Republica Ceha, Germania, Irlanda, Franta, Italia, Luxemburg, Malta, Olanda, Austria si Marea Britanie.

Dintre aceste 11 state membre, noua continua sa aplice restrictii in ce priveste accesul liber pe piata muncii. Insa, in Italia si Republica Ceha, forta de munca din Bulgaria si Romania beneficiaza acum de prevederile legislatiei comunitare in domeniul liberei circulatii”, a precizat Serviciul de presa al CE.

Comisia reaminteste ca, “in orice caz, toate restrictiile care mai sunt in vigoare trebuie sa fie abolite pana cel mai tarziu la data de 31 decembrie 2013″. Executivul european mai arata ca, potrivit dispozitiilor Tratatului de Aderare, restrictiile privind libera circulatie a fortei de munca din cele doua state membre – Romania si Bulgaria – ar fi trebuit sa ia sfarsit, in principiu, odata cu data de 31 decembrie 2011 deoarece statul membru care restrictiona accesul la data de 31 decembrie putea sa continue aceasta restrictionare si dupa aceasta data, pentru inca maximum doi ani, doar in cazul unor distorsiuni serioase pe propria piata a muncii sau a unor riscuri serioase in acest sens si doar dupa notificarea Comisiei asupra deciziei de continuare a restrictionarii.

Notificarea trebuia sa fie transmisa inainte de data de 1 ianuarie 2012, iar in absenta ei se aplica automat legislatia UE referitoare la libera circulatie a fortei de munca.

Noua dintre cele 11 state membre care mentineau restrictii pe piata muncii au trimis notificari pana la data de 31 decembrie: Marea Britanie (24 noiembrie), Irlanda (15 decembrie), Germania (21 decembrie), Belgia (22 decembrie), Franta (23 decembrie), Luxemburg (22 decembrie), Malta (22 decembrie), Olanda (23 decembrie) si Austria (22 decembrie).

Celelalte doua state, respectiv “Italia si Republica Ceha au informat Comisia ca vor aplica integral legislatia UE referitoare la libera circulatie a fortei de munca incepand cu data de 1 ianuarie 2012″, potrivit CE.

Comisia precizeaza ca, potrivit regulilor aplicabile, nu este necesar acordul Executivului european pentru continuarea restrictiilor. “In plus, deoarece Tratatul de Aderare nu defineste ce inseamna «o distorsiune serioasa pe propria piata a muncii» sau «riscul serios in acest sens», si datorita faptului ca pietele muncii sunt foarte diverse pe teritoriul intregii Uniuni, fiecare stat membru a trebuit sa faca propriile evaluari pentru a vedea daca este afectat, sau este amenintat sa fie afectat, de o distorsiune serioasa a pietei muncii”, mai precizeaza CE.

Comisia reaminteste ca, in trecut, a explicat in mod clar statelor membre ca asteapta ca notificarea sa fie insotita de o explicatie a evaluarii, impreuna cu o justificare deplina continand date si argumente pertinente, a distorsiunii sau riscurilor mentionate.

“Toate cele 9 state membre au transmis notificari impreuna cu explicatii ale evaluarilor lor in ce priveste distorsiunile serioase pe piata muncii sau riscurile serioase in acest sens”, precizeaza Comisia, adaugand ca, desi nu este necesar acordul sau pentru ca statele membre sa continue sa aplice restrictii, comisarul Andor are in vedere sa prezinte comentarii asupra notificarilor primite de la statele membre si asupra evaluarilor si datelor prezentate de acestea in cadrul unei reuniuni viitoare a Consiliului ministrilor UE de resort.

Comentarii

comentariu

About the Author

-