Published On: mie, Ian 11th, 2012

Reorganizarea sistemului de invatamant pentru anul 2012 la Braila este in favoarea unitatilor scolare

Share This
Tags

Pana in anul 2011, modul de finantare al scolilor era oarecum per post, adica in functie de posturi, scoala primea o suma de bani pentru salarii, iar partea de dotari revenea primariilor.  Costul standard pe elev este din 2012 un pas urias spre echitate, intrucat o scoala dintr-o comuna bogata si una dintr-o localitate saraca vor primi aceleasi fonduri pentru salarii si alte cheltuieli daca au acelasi numar de elevi, a declarat ministrul Educatiei, Daniel Funeriu.

Inspectoratul judetean brailean a urmarit de la inceputul noului an, in urma analizelor bugetare facute in decembrie 2011, incadrarea in bugetul alocat sistemului de invatamant. Pentru a evita situatiile in care cheltuielile unei scoli pentru un elev vor fi mai mari decat standardele, inspectorul general Viorel Botea a realizat, impreuna cu administratia locala, reorganizarea sistemului de invatamant.

In urma reorganizarilor facute, gradinitele au fost singurele institutii care si-au pierdut personalitatea juridica, fiind arondate scolilor din apropiere, pentru a lucra eficient. In sistemul national de invatamant, unitatile de stat au personalitate juridica daca se organizeaza si functioneaza cu minimum 300 de elevi. Astfel, atat scolile cat si liceele brailene din oras, cat si unele din judet, isi vor pastra personalitatea, deoarece depasesc numarul minim necesar de elevi.

Inspectorul general Viorel Botea a precizat ca s-a facut o singura exceptie, pentru “Scoala Waldorf” care, desi are un efectiv de doar 130 de elevi, va functiona in continuare sub personalitate juridia proprie, fiind singura de acest gen din oras.

S-a urmarit  crearea unor conditii favorabile elevilor si profesorilor si incadrarea in bugetul institutiei scolare rezultate din respectarea costului/elev, minim pentru institutiile cu 50 de elevi sau cu peste 1.500 de elevi si maxim pentru institutiile cu 300 – 400 de elevi.

In cazul in care unitatile nu vor respecta regulile, problemele financiare nu vor intarzia sa apara la sfarsitul lunii februarie, deoarece nu le vor ajunge banii. “La Braila, costul per elev este inferior mediei pe tara. Asa a rezultat din analizele noastre din luna decembrie, insa fiecare scoala trebuie sa-si faca aceste calcule. Daca reorganizarea este facuta corect, banii alocati scolilor ajung. Nu se pune problema platii salariilor, insa o retea facuta prost va avea probleme financiare. Am avut grija fata de oameni si de aceasta data, nu va fi nimeni dat afara din sistem”, a declarat inspectorul general.

Pentru scolile din judet care nu ating numarul de 300 de elevi, se vor organiza consortii scolare care vor fi facute publice de la data de 1 februarie, cand se va demara si procesul de miscare a personalului didactic. Consortiile scolare sunt incluse in noua Lege a Educatiei si reprezinta un adevarat colac de salvare pentru unitatile de invatamant care se confrunta cu un deficit important de elevi. Pe langa siguranta unui loc de munca, consortiile scolare le vor oferi dascalilor si o baza didactica solida, pentru a putea realiza performante la catedra.

Incepand cu anul 2012, examenele de titularizare pentru cadrele didactice care vor dori sa ocupe un post in invatamant se vor da la scoala unde este scos postul pentru concurs. (M.M.)

Comentarii

comentariu

About the Author

-