Published On: mar, Ian 31st, 2012

Redobanditi-va echilibrul organismului prin alimentatia yin-yang

Share This
Tags

Potrivit fitoterapeutilor, afectiunile organismului apar atunci cand in interior se produce un dezechilibru intre acid si alcalin. In consecinta, echilibrul dintre alimentele yin (acide), cu polaritate negativa si care sunt asociate cu feminitatea, pasivitatea si frigul, si hrana yang (alcalina), de polaritate pozitiva, asociata cu masculinitatea, dinamismul, focul si caldura, este deosebit de important pentru sanatatea noastra.

In prezent, s-a demonstrat clinic ca modul de alimentatie preponderant [n socetatea moderna de astazi duce la amplificarea primului tip de energii,  yin, avand ca efect cresterea riscului aparitiei unor boli precum tumorile, diabetul sau reumatismul. Daca aveti nevoie de mai multa caldura si energie, puteti consuma alimente de tip yang, cum ar fi laptele de capra, bananele sau icrele. Pentru asta insa e esential ca oamenii preocupati de sanatatea lor sa stie, macar orientativ, in ce categorie se incadreaza fiecare aliment pe care ei il consuma.

Printre produsele Yin (acide) se numara cerealele incoltite, painea alba si produsele de patisserie, fasolea, ciupercile, sfecla rosie, ardeiul gogosar, usturoiul si rosiile, dar si vinetele, castravetii sau cartofii. Exista si fructe yin: grepfruit, lamai, cirese, pepene galben si rosu, smochine sau curmale, dar si mango, papaya, piersici, portocale, mandarine, pere ori arahide.

Unele dintre lactate pot fi si ele acide, cum ar fi laptele dulce si batut, sana, chefirul, branza de vaci ori de bivolita, cascavalul, dar mai ales smantana, untul si branza topita. Dintre bauturi fac parte din categoria yin: apa, ceaiurile de macese si catina, cafeaua, cola, sucurile cu zahar si alcoolul, dar si sucurile proaspat stoarse din fructele yin.

Feniculul, semintele de mac, vanilia si roinita sunt condimente yin. De asemenea, din categoria produselor acide mai fac parte mierea, drojdia, dar si borsul, ciocolata, frisca, zaharul si chiar muraturile ori marmelada sau untul de arahide.

Din categoria alimentelor alcaline, adica yang, fac parte hrisca si meiul, varza rosie si cea creata, urzicile, conopida, broccoli, soia, ceapa rosie, radacina de patrunjel si morcovii, prazul, dar si dovlecelul, fasolea verde sau spanacul, merele, zmeura, coacazele rosii, fragile, murele, gutuile, dar si migdalele, fisticul, nucile, alunele sau maslinele negre, laptele si branza de capra, carnea de fazan, icrele, caviarul, crevetii, somonul si sardinele.

Tot alcalina este si halvaua de susan sau cea din floarea-soarelui, polenul, ouale fecundate si uleiurile obtinute din susan si floarea-soarelui, presate la rece, ulei de masline, porumb, migdale, dar si de rapita, ricin sau soia.

In ceea ce priveste condimentele, va pot incalzi pe vreme de iarna urmatoarele: rozmarinul, sovarful, ghimbirul. Sarea marina nerafinata, schinduful, usturoiul, scortisoara, salvia, sofranul, coriandrul, chimenul, cimbrul, busuiocul, dar si ardeiul iute, foile de dafin, piperul, leurda, leusteanul si patrunjelul ori tarhonul, mustarul alb ori nucsoara.

Comentarii

comentariu

About the Author

-