Published On: joi, Ian 26th, 2012

Problema liderului

Share This
Tags

Sau cum spun englezii “leader”, adica conducator, omul providential, cel care intruneste cele mai multe dintre asteptarile maselor populare.

Daca ne uitam cu atentie la evolutia miscarilor de strada din ultima perioada, observam etapele parcurse. Prima dintre acestea s-a referit la scoaterea intempestiva a dr. Arafat din sistemul pe care el insusi l-a initiat si l-a facut sa functioneze.

Apoi, in ordine, contestarea proiectului de lege a sanatatii. Mai incoace, cele doua revendicari fiind rezolvate, strada si-a amintit gama intreaga de nedreptati la care a fost supusa de la o vreme. Acum, lista de revendicari cuprinde demisia presedintelui, a guvernului si organizarea de alegeri anticipate. Bineinteles ca actuala Putere nu agreeaza niciuna dintre aceste solicitari.

Colateral, protestatarii mai cer si alte lucruri dintre cele care au completat lista nemultumirilor. In linii mari, insa, se poate afirma ca orientarea strazii a devenit clara si coerenta.

Asistam la o noua etapa si, dupa parerea noastra, ultima din punct de vedere sociologic, anume la identificarea unui lider reprezentativ. Nu intamplator, acei politicieni neinspirati care si-au facut aparitia in Piata au fost huiduiti. Masa de oameni vrea altceva, un lider puternic, o personalitate capabila sa coaguleze energii, un om necompromis prin participari la guvernari in ultimele doua decenii.

Daca este sa ducem rationamentul pana la capat, suntem nevoiti sa recunoastem ca, in momentul de fata, tara nu dispune de un lider capabil sa intruneasca adeziunea majoritatii. Este acesta un impas greu, daca nu cumva imposibil de depasit.

Absenta liderului care sa preia “vocea strazii” si sa se implice in organizare si reprezentare in negocierile cu autoritatile, teama mi-e ca va conduce la “obosirea strazii”, cu efecte in “lehamitea strazii” si stingerea conflictului, spre fericirea stim noi cui!

Jenica Chiriac

Comentarii

comentariu

About the Author

-