Published On: mie, Ian 4th, 2012

Potrivit evaluarilor Bancii Nationale a Austriei, creditele restante la plata cu mai mult de 30 de zile au ajuns la o treime din total credite!

Share This
Tags

Ce are de spus Banca Nationala a Romaniei?

Iata o stire alarmanta pe care o ofera Money.ro:

“Creditele neperformante au ajuns in Romania la aproape o treime din valoarea totala a imprumuturilor, arata datele publicate de Banca Nationala a Austriei. In acelasi timp, rata creditelor neperformante a crescut in Romania cu peste 6 puncte procentuale intre iunie 2010 si iunie 2011, cea mai proasta evolutie din Europa centrala si de est.

Rata creditelor neperformante a atins 13,3% in iunie 2011, potrivit Bancii Nationale a Romaniei. BNR calculeaza rata imprumuturilor ca pondere a expunerii brute pe creditele cu intarzieri de cel putin 90 de zile la plata din total credite.

Banca Nationala a Austriei vine, insa, cu o cifra-soc in ultimul buletin asupra stabilitatii financiare. Potrivit expertilor de la Viena, rata creditelor neperformante a atins in Romania, la jumatatea anului, 32,6% din totalul imprumuturilor. Valoarea este mult sub rata neperformantei de aproape 12% in Bulgaria si Ungaria. Diferenta mare fata de cifra BNR vine din metodologia folosita de Banca Nationala a Austriei, care tine cont si de creditele substandard si indoielnice, adica de intarzierile de peste 30 de zile.

Pe de alta parte, statisticile bancii centrale austriece mai arata ca Romania a avut si cea mai ampla inrautatire a intarzierilor la plata. Din iunie 2010 pana in iunie 2011, rata creditelor neperformante a crescut in Romania cu 6,4%, in timp ce in Ungaria, cifra a crescut cu 2,8%. In Cehia, creditele neperformante au crescut mult mai putin, in timp ce in Polonia, imprumuturile cu probleme chiar s-au redus de-a lungul ultimului an.

Analistii cred ca rata creditelor neperformante ar putea continua sa creasca in Romania anul viitor, insa intr-un ritm mai temperat. Datele Bancii Centrale Austriece arata ca institutiile financiare romanesti au avut cea mai scazuta profitabilitate intre tarile din Europa Centrala si de Est in prima jumatate a anului, dupa cele din Ucraina.”

Asadar, stirea este de doua ori proasta. Odata in legatura cu capacitatea economiei, a societtii romanesti in general, de a-si onora obligatiile de plata, si in al doilea rand in legatura cu profitabilitatea sistemului bancar. Pana in prezent, dezbaterea in legatura cu activitatea sistemului bancar a fost umbrita de cea privind (ne)performanta guvernamentala. In masura in care stirea oferita de Money.ro este corecta, asta ar trebui sa creeze o sursa de ingrijorare.

Comentarii

comentariu

About the Author

-