Published On: mar, Ian 24th, 2012

Pe 2000 de copii braileni ii asteapta clasa pregatitoare

Share This
Tags

Structura anului scolar 2012-2013 va incepe din toamna acestui an, cu schimbarea invatamantului primar si prescolar. Inscrierile copiilor la scoala se vor face in functie de varsta copilului, participarea acestuia la gradinita si de decizia parintelui.

Astfel, daca pana acum copiii faceau grupa pregatitoare la gradinita, incepand cu acest an, micii elevi vor cunoaste tainele cititului si scrisului in clasa pregatitoare de la scoala, sub indrumarea unui invatator.

Invatamantul primar nu va mai fi de 4 ani cum se obisnuia, ci de cinci ani. Parintii vor fi obligati sa-si dea copiii la scoala de la varsta de 6 ani, iar cei ce nu vor respecta legea vor fi sanctionati. Ei pot alege daca isi inscriu copii in clasa pregatitoare sau in clasa I. Daca copilul a implinit 7 ani pana la data de 31 august 2012 inclusiv, acesta va fi inscris obligatoriu in clasa I, daca copilul are 6 ani impliniti pana la data de 31 august 2012 inclusiv, parintele va alege clasa unde sa-l inscrie ( in clasa pregatitoare sau clasa I) si in situatia in care acesta a implinit 6 ani intre 1 septembrie 2012 si 31 decembrie 2012, tutorele il va inscrie dupa preferinte in clasa pregatitoare sau grupa mare, la gradinita.

Adaugand celor declarate de ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, ca Romania este una dintre tarile cu cea mai inaintata varsta de incepere a scolii din Uniunea Europeana, inspectorul general Viorel Botea a sustinut ca introducerea clasei pregatitoare trebuia sa se faca acum multi ani si in tara noastra.

Ca si in anii precedenti, locuintele sunt arondate scolilor sau gradinitelor din apropiere, iar inscrierile dupa doleantele parintilor, la alta unitate scolara, vor fi facute in limita locurilor disponibile si pe baza criteriilor de departajare.

In clasa pregatitoare elevii vor invata sa comunice, sa respecte disciplinele scolare si sa cunoasca tot ce ii inconjoara prin joaca, pentru a se face mai usor tranzitia pentru clasa I. Nu vor fi puse nici note, nici calificative, dar la un numar mare de absente va fi suspendata alocatia.

Inregistrarea elevilor in clasa pregatitoare si clasa I va fi facuta in 5 etape, prima etapa de inscriere avand loc intre 5-16 martie.

Ministrul Educatiei este de parere ca mult mai multi copii care nu frecventau grupa pregatitoare la gradinita vor fi inscrisi in clasa pregatitoare. Pentru invatatorii care vor preda copiilor la clasa pregatitoare, se vor face cursuri specializate in decursul lunii mai, sustinute cu fonduri europene.

Tutorii legali care au copii inscrisi la gradinita vor primi informatii de la educatoare, iar cei care nu au copii in institutii de invatamant vor putea accesa linia telefonica telverde, gratuita, pentru judetul Braila 0800 816 239, la care vor raspunde consilierii pentru reteaua scolara Iuliana Ignat si Paula Todiras.

La nivel judetean, la inceputul anului scolar 2012 sunt aproximativ 2000 de copii care vor fi inclusi in acest program.

Madalina Meirosu

Comentarii

comentariu

About the Author

-