Published On: Soare, Ian 29th, 2012

Optiuni diferite pentru microintreprinderi, la plata impozitului pe venit

Share This
Tags

Directia Generala a Finantelor Publice judetene Braila aduce in atentia contribuabililor persoane juridice romane care la 31 decembrie 2011 indeplineau conditiile de a fi microintreprinderi, ca pana la 31 ianuarie 2012 inclusiv, pot opta pentru plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor incepand cu acest an, daca nu au mai fost platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor, potrivit prevederilor legale in vigoare. Optiunea este definitiva pentru anul fiscal respectiv.

Persoanele juridice romane platitoare de impozit pe profit comunica organelor fiscale teritoriale optiunea pentru plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor prin depunerea unei declaratii de mentiuni, pana la termenul mentionat anterior. Cota de impozitare pe veniturile microintreprinderilor este 3%.
Calculul si plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor se efectueaza trimestrial, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului pentru care se calculeaza impozitul. Pana la termenul de plata a impozitului acestea au obligatia sa depuna declaratia de impozit pe veniturile microintreprinderilor.

Pentru a opta pentru plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor incepand cu anul fiscal current acestea trebuie sa indeplineasca cumulativ conditiile prevazute in art.112 alin.1 din Codul Fiscal. Conform acestor prevederi, microintreprinderea trebuie sa aiba de la 1 la 9 angajati inclusiv, sa fi realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei al 100.000 euro, capitalul social al acesteia trebuie sa fie detinut de persoane, altele decat statul si autoritatile locale, sa realizeze venituri, altele decat cele provenite din activitati in domeniul bancar, activitati in domeniile asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital, cu exceptia persoanelor juridice care desfasoara activitati de intermediere in aceste domenii, activitati in domeniile jocurilor de noroc, consultantei si managementului.

Nu pot opta pentru acest sistem  de impunere persoanele juridice care au capitalul social detinut de un actionar sau asociat persoana juridica cu peste 250 de angajati.
Optiunea pentru plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor se poate depune pana la data de 31 ianuarie 2012 inclusiv, prin completarea si depunerea formularului 010 – “Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica”.
De asemenea, pana la data de 31 ianuarie 2012 inclusiv, microintreprinderile platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor, pot opta pentru plata impozitului pe profit incepand cu anul 2012, prin completarea si depunerea formularului 010 – “Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica”.

Ana-Maria Niculescu

Comentarii

comentariu

About the Author

-