Published On: joi, Ian 12th, 2012

Oare ne cunoastem si ne iubim tara cu adevarat, domnule Sorin Ionita?

Share This
Tags

Iata ce ne spune Sorin Ionita in editorialul cu titlul cam in bataie de joc: “Varujan are dreptate, desi nu stie: politicile industriale submineaza economia nationala”:

In lumea civilizata, aceasta canalizare de resurse si avantaje publice catre anumite sectoare – varata, in numele a diverse scopuri nobile precum “dezvoltarea industriei nationale”, “crearea de locuri de munca” etc., pe gatul unui public spalat pe creier, care in scoala face sociologie critica in loc de economie clasica – poarta numele elevat de politica industriala. Logica ei este sa ia niste resurse publice valoroase, in cazul nostru gazul natural si, in loc sa le valorifice la pret real, sa le bage cu forta in activitati economice ale caror produse sunt mai putin valoroase decat suma inputurilor. Pentru ca daca n-ar fi asa, producatorii respectivi ar concura singuri pe piata, fara alt ajutor, nu?

E la mintea cocosului ca daca, precum spune dansul (n-am inteles care dansul, sper ca nu de mine e vorba- n.n.), rusii si ucrainienii “inunda Romania cu ingrasaminte ieftine”, lucrul cel mai rational e sa-i lasam s-o faca, adica sa subventioneze cu banii bietelor lor popoare pe fermierul roman. Iar noi sa ne vindem gazul de productie proprie, care oricum se epuizeaza in douazeci de ani, pe bani buni in tara sau in afara, si sa facem din incasari un fond de investitii in infrastructura, de exemplu, nu sa-l dam degeaba dlui Niculaie ca sa produca el si mai ieftin decat rusii, in speranta unor iluzorii beneficii generale decurgand de aici.

Domnule Sorin Ionita, va rog sa-mi iertati aceasta apreciere, dar habar nu aveti despre ce vorbiti. Recomandarea potrivit careia ar fi trebuit “sa ne vindem gazul de productie proprie in afara” ar putea, cel mult sa starneasca nedumerirea daca nu chiar rasul caci trebuie sa stiti ca noi nu putem sa vindem gazul metan in afara. Gazul metan nu e ca un stol de grauri, sa zboare peste frontiere, ci are nevoie de conducte. Ori astfel de conducte prin care sa se exporte gazul metan din Romania nu exista inca.

Iar ideea de a vinde «pe bani buni » gazul metan o inteleg, in sensul logicii dvs. la a-l vinde la acelasi pret precum gazul din import. Liberalizarea completa a pretului gazului, in acest moment, cand PIB/loc al Romaniei este de 5 ori mai mic decat media europeana (in scadere dramatica fata de 2008)  si intensitatea energetica este de trei ori mai mare, ar fi devastatoare atat pentru consumatorii casnici, cat si pentru cei industriali.

Daca asta este solutia iesirii Romaniei din criza, din punctul dvs. de vedere, eu nu pot decat sa va felicit, domnule Sorin Ionita. Cat despre investitiile in infrastructura, ca tot ati vorbit despre ele, doresc sa va informez ca pista inaugurata de ministrul turismului impreuna cu primarul Brasovului, care acum e plina de pietris, a costat mai mult decat toate facilitatile date industriei chimice in anul 2008.

Comentarii

comentariu

About the Author

-