Published On: mar, Ian 31st, 2012

Nurnberg-ul Arogantului. Pestele mare

Share This
Tags

Nastase a luat doi ani cu executare (si cu recurs) in dosarul Trofeul Calitatii. E, la mai bine de sapte ani de la instalarea regimului Basescu si intr-un moment politic greu pentru fostul sau contracandidat la prezidentialele din 2004, una dintre tepele din Piata Victoriei pe care acesta le-a promis.

Este greu de comentat, in cunostinta de cauza, un verdict al instantei intr-un proces unde n-ai fost nici parte, nici martor. Asa ca ma voi rezuma, pentru moment, doar la aspectele cu incarcatura politica.

- Sentinta e o gura de oxigen pentru Basescu (in sfarsit, a muscat pestele mare!) si a lui campanie anticoruptie. Imaginea publica e ca nu l-a demonizat degeaba.

- Opozitia primeste o lovitura crunta-n plex exact cand reusise (oarecum) sa se suie pe valul nemultumirii populare si sa se desprinda in sondajele de opinie. Propaganda portocalie, de regula performanta, nu va precupeti niciun efort s-o anatemizeze.

- Mesajul transmis prin aceasta condamnare tuturor celor care ar putea comparea in fata   instantelor e clar unul de intimidare: daca faci ciocu’ mic, poate te sare randul, ai chef sa protestezi, vin mascatii cu duba peste tine.

- Nastase a fost demonizat mediatic si electoral ca ar fi cel mai bogat si corupt om (miliardul din Marea Chinei) din Romania. Condamnarea nu vizeaza nici Sidex, nici Alro, nici Petrom, ci un simpozion de trei parale unde altii ar fi strans bani pentru campania lui prezidentiala, intr-un dosar cu mai multi martori decat la Nurnberg.

- Cariera politica a lui Nastase e intr-un punct de inflexiune. Cu siguranta, data fiind iminenta sa transformare in trofeu electoral, se vor face mari presiuni asupra lui pentru a iesi din prim-plan, daca nu chiar pentru a se retrage de la varful PSD.

- Abia acum s-a deschis cu adevarat Cutia Pandorei, usor crapata pana azi. Odata instalata o eventuala guvernare USL, Basescu ori pleaca la prietenul lui Al-Assad (daca o scapa viu si ala pana atunci), ori isi ia adio si de la functie, si de la libertate.

P.S. Am fost angajat intr-o institutie direct subordonata primului ministru, dar nu am lucrat nici cinci minute cu/pentru el. Asta nu ma impiedica sa scriu si sa spun raspicat ca Nastase a fost cel mai bun premier din istoria noastra postrevolutionara.

Comentarii

comentariu

About the Author