Published On: mar, Ian 3rd, 2012

Noul Cod Rutier: permisul se va lua la 17 ani!

Share This
Tags

Ministerul de Interne vrea sa permita obtinerea permisului de conducere de la varsta de 17 ani. Acestia ar putea avea voie la volan, daca sunt insotiti de un adult. Aceasta coincide in prezent cu cea a majoratului, 18 ani, insa in curand este posibil ca si tinerii de 17 ani sa poata urca la volan legal. Singura conditie este ca pana la varsta majoratului sa conduca doar daca in dreapta lor se va afla un adult, deoarece cele 30 de ore de conducere efectuate in perioada efectuarii scolii de soferi nu sunt considerate suficiente. De asemenea, limita de alcoolemie de la care condusul sub influenta alcoolului devine din contraventie infractiune scade de la 0,8 la 0,5 grame de alcool in sange, potrivit unui amendament la proiectul de modificare a Codului rutier aprobat de Comisia juridica a Camerei.

Cu vitezomanii la psiholog

In privinta depasirii vitezei legale, se poarta discutii cu privire la adoptarea unei variante, respectiv ori cresterea perioadei de suspendare a dreptului de a conduce de la trei luni la un an, ori ca perioada sa creasca la un an dupa trei cazuri de depasire a vitezei legale. O alta propunere vizeaza situatia in care masina este vanduta altei persoane. In acest caz, fostul proprietar este obligat sa notifice in scris instrainarea vehiculului in termen de trei zile. Altfel, risca de la noua la 20 de puncte, adica cel mult 1.400 de lei.

O modificare ce poate provoca unele controverse este aceea care permite politistului sa-l trimita pe sofer sa-si faca o analiza medicala si chiar psihologica. Asta in cazul in care soferul a fost prins beat la volan, daca a depasit viteza maxima legala cu mai mult de 60 de kilometri pe ora sau daca a fost sanctionat de doua ori in doi ani pentru conducere agresiva. Si aici ajungem la alta modificare cu cantec: introducerea notiunii de “comportament agresiv” la volan. Acest lucru va insemna deplasarea succesiva de pe o banda de circulatie pe alta pentru depasirea masinilor, intoarcerea prin folosirea franei, pornirea de pe loc prin demararea excesiva sau apropierea prea mare de masina vecina in trafic. Franarea brusca sau claxonatul abuziv sunt si ele incadrate in “comportamentul agresiv”. Toate acestea pot duce la suspendarea permisului pana la 60 de zile.

Comentarii

comentariu

About the Author

-