Published On: mar, Ian 3rd, 2012

Nivelul de trai – un indicator dispretuit de trei ani incoace

Share This
Tags

Indicatorii utilizati in ultimii ani de statistica oficiala vorbesc despre orice altceva, mai putin despre romani. Se vorbeste pana la obsesie despre convergenta nominala ( deficite bugetare, datorie publica, inflatie etc) dar absolut de loc despre convergenta reala (diminuarea decalajelor fata de media UE, potentialul investitional, competitivitatea, indicatorii nivelului de trai etc.) Despre cum mai traiesc romanii, fata de propriile asteptari si fata de concetatenii lor europeni, nu vorbim nimic, de parca tara asta nu ar fi populata cu oameni, ci cu cifre si procente.

Noi nu am intrat in Uniunea Europeana pentru ca romanii sa aiba unde munci in strainatate. Ci pentru ca romanii, muncind la ei acasa, sa poata trai cat mai aproape de conditiile din strainatate.

Convergenta nominala ori cea institutionala nu sunt scopuri ale aderarii noastre la Uniunea Europeana, ci mijloace. Scopul este acela al diminuarii decalajelor. Astfel incat, la nivelul PIB/locuitor, la nivelul veniturilor medii, al conditiilor de trai, al alocarilor  anuale pentru educatie, sanatate, cultura, cercetare, al structurii PIB, sa fim cat mai aproape de tarile europene dezvoltate. Fara o imbinare inteleapta a politicilor privind convergenta nominala cu cele privind convergenta reala, o tara nu poate avea o dezvoltare echilibrata.

Ce s-a intamplat in ultimii trei ani cu acest obiectiv fundamental, anume al reducerii decalajelor ? Pana in 2008 aceste decalaje s-au redus, o dovedesc toate statisticile. Din 2009 nu mai avem astfel de statistici. Putem justifica situatia economica precara din Romania prin criza economica. Dar, cata vreme criza a lovit toate statele europene, nu putem justifica prin criza economica si adancirea decalajelor.

E mai greu sa fii sarac in afara Uniunii Europene, decat inauntru. Cand stai afara, privesti pe fereastra la ceilalti, cum mananca. Dar cand stai la masa cu ei – si fiecare vine cu mancarea lui de-acasa – e mai greu, caci nu doar ii vezi, ci le si adulmeci bucatele.

Bilantul real al unei guvernari consta in aceasta evaluare : a reusit ea sa reduca decalajele sau ne-a accentuat starea umilitoare si marginala de tara saraca ? Hai, sa te vedem, domnule Boc, cu ce te lauzi ? Te previn ca, in privinta asta, defaimarea guvernarii liberale nu prea iti mai e de folos…

Convergenta reala a Romaniei in interiorul UE trebuie sa fie un amplu subiect de dezbatere in anul electoral. Atat in ce priveste bilantul actualei guvernari, cat si in ce priveste temeinicia programelor electorale. si vorbind despre competitivitate, despre resursele cresterii, despre investitiile straine, despre piata muncii, despre educatia si sanatatea natiunii romane, populismele, demagogiile si iluziile n-ar trebui sa foloseasca la nimic.

Comentarii

comentariu

About the Author

-