Published On: joi, Ian 19th, 2012

Muzeul judetean al Brailei – monument arhitectonic

Share This
Tags

Conceptul de “muzeu” la Braila a fost facut cunoscut in anul 1880, iar in anul 1881 prin decretul regal nr. 2134 din 23 august 1881 al regelui Carol I, la cererea Comitetului de initiativa, a fost deschis si a inceput sa functioneze muzeul stiintific.

Institutia muzeala a fost inaugurata in acelasi timp cu biblioteca Brailei si a functionat cu numele de Muzeu stiintific in cladirea liceului “Nicolae Balcesu”, cu caracter didactic, deoarece nu detinea un centru adecvat.

Unitatea si-a imbogatit de-a lungul timpului patrimoniul cu piese din domeniile: arheologie, istorie, arta plastica si decorativa, etnografie si arta populara, stiintele naturii, memoriale.

Odata cu inaugurarea Muzeului mixt “Hristo Botev”, la data de 2 iunie 1955, au fost puse si bazele actualului muzeu. In expozitia de baza erau cuprinse doua sectiuni: una de arheologie ce cuprindea cercetarile sistematice in domeniu care abia incepusera la insistenta a doi absolventi ai Facultatii de istorie, Nicolae Hartuche si Florian Anastasiu; iar cealalta arie foto-documentara care reprezinta activitatea poetului si revolutionar bulgar Hristo Botev. Expozitia a fost deschisa intr-un han, care era cunoscut de Braileni sub numele de “Hanul lui Ceapiru”, loc unde a locuit revolutionarul intre anii 1871-1873.

In anul 1959, cand muzeul si-a mutat sediul in cladirea fostului Hotel Francez din Piata Traian nr.3, expozitia de baza a fost reorganizata, facandu-se loc unei sectiuni istorice, sectiune ce a fost dedicata Revolutiei de la 1848.

Muzeul Brailei are parte de o noua reamenajare pe baze stiintifice in anul 1965: la parter puteau fi gasite opere destinate sectiilor de arta si istorie, iar la etaj expozitia permanenta de arta. Cu ocazia deschiderii muzeului in noua sa formula, a fost organizat un Simpozion national la care au participat diferite personalitati din cadrul institutelor de cercetare istorica din Bucuresti si Cluj, cadrele universitare de la universitati: Radu Vulpe, Dumitru Berciu,Hadrian Daicoviciu, Radu Florescu, s.a.

In anul 1967 a fost integrata in cadrul Muzeului Brailei si sectiunea de arta. Prima dorinta de a realiza o expozitie de arta la Braila dateaza din anul 1928, avand ca exponente 30 de lucrari donate de colentionarul Anastase Simu (1854-1935).

Patrimoniul etnografic a fost evidentiat in muzeu odata cu infiintarea Sectiei de Etnografie si Arta Populara, in anul 1970, si prima expozitie permanenta a fost pusa la dispozitia publicului incepand cu 1 iunie 1976.

Inaugurarea Sectiei Memoriale din muzeu a avut loc la 28 octombrie 1977, in strada Cetatii nr.70. Odata cu trecerea anilor, aceasta sectie a crescut, atat prin numarul caselor memoriale cat si prin piesele achizitionate, transferate sau donate.

In anul 1984 muzeul a suferit o noua reorganizare: imobilul din Piata Traian a gazduit numai sectiile de arheologie si istorie, patrimoniul sectiei de arta fiind expuns in 1986 in Casa colectiilor de arta din str. Belvedere nr.1.

Muzeul ocupa o cladire – monument arhitectonic, construita in 1870, avand destinatii diverse de-a lungul timpului (restaurant-hotel, alte utilitati publice). Imobilul a fost grav afectat de cutremurul din mai 1990 și a fost restaurat.

Aici pot fi admirate: vase si reprezentari figurative din neolitic, piese de podoaba si prestigiu din epoca bronzului, atelierul unui bijutier de la Gradistea, vase de sticla romane, arta veche si rara, manuscrise si documente, numismatica romaneasca si straina, bunuri culturale clasate in Tezaurul patrimoniului cultural national etc.

Madalina Meirosu

Comentarii

comentariu

About the Author

-