Published On: mie, Ian 18th, 2012

Manastirea “Sf. Pantelimon”- binecuvantarea divina a brailenilor

Share This
Tags

Manastirea “Lacu Sarat” este situata in statiunea ce poarta acelasi nume din apropierea municipiului Braila, la 5 km SV, pe drumul national DN 21 Braila –Slobozia, in statiunea careia ii poara si numele.

In anul 1996 {naltpreasfintitul Casian, Episcop al Dunarii de Jos, a pus piatra de temelie si a sfintit locul, unde la data de 27 iulie si-a inceput activitatea manastirea “Lacu Sarat”. Biserica manastirii a fost sfintita 3 ani mai tarziu, la 27 iulie 1999, purtand numele Sfantului Mucenic Pantelimon “doctor al sufletelor si trupurilor, al tuturor celor care se apropie de El cu evlavie”. La aceeasi data au fost binecuvantate si chiliile manastirii. In Documentul  de sfintire se precizeaza: „Cu vrerea Tatalui, cu ajutorul Fiului si cu savarsirea Sfantului Duh s-a ales loc in centrul parcului statiunii balneoclimaterice Lacu Sarat, orasul Braila, si s-a intemeiat pe el manastire, careia i s-a oferit drept hram protector pe Sfantul Mucenic si Doctor fara de arginti Pantelimon, ocrotitorul si vindecatorul bolnavilor”.

Luandu-se aminte la deosebita evlavie a preotilor si a crestinilor din municipiul Braila pentru sfintele manastiri, ce frecventeaza ca pelerini la diferite sfinte locasuri, cu ajutorul si binecuvantarea lui Dumnezeu si cu sprijinul autoritatilor municipale si a multor ctitori, donatori si rugatori, s-a construit cea mai noua manastire din judetul Braila.

Biserica este realizata din lemn, in stil maramuresean, cu o turla-clopotnita, care se ridica pana la inaltimea de 24 metri. La interior, biserica este decorata cu icoane pictate. In custodia manastirii se afla noua icoane care dateaza din secolul al XIX-lea.

Asezamantul monahal a fost binecuvantat, de-a lungul timpului, prin aducerea sfintelor moaste ale Sfintilor Dasie si Emilian de la Durostor, Nectarie de Eghina, Sofronie al Ierusalimului etc., iar in anul 2009 s-a bucurat de vizita S.S. Bartolomeu I, a Patriarhului Teoctist al Romaniei, a Preafericitului Parinte Patriarh Daniel si a altor personalitati ale vietii religioase si civile din tara si de peste hotare.

Situata in apropierea centrului de tratament balneoclimateric, Manastirea “Sf. Pantelimon”, aduce bolnavilor aflati la tratamente pentru diferite afectiuni o mangaiere sufleteasca, intarirea in credinta, in mila si in ajutorul lui Dumnezeu si a Mantuitorului Iisus Hristos.

Pentru inaltarea sfintei manastiri de la Lacu Sarat, Arhiepiscopia Dunarii de Jos, in frunte cu arhiepiscopul ei, sprijinit de slujitorii de la Centrul Eparhial si de la Protoieria Braila, s-a bucurat de sprijinul ctitorilor si donatorilor braileni si ajutati de Primaria municipiului. Numele si faptele lor sunt intiparite in zidurile sfantului lacas si scrise de Domnul, pentru vesnicie, in „cartea vietii“.

Incepand cu anul 1999, credinciosii vin in pelerinaj pentru a-i multumi lui Dumnezeu pentru ajutorul primit care prin rugaciunile Sfantului Mucenic si Tamaduitor Pantelimon ajuta, vindeca si intareste pe cei ce i se inchina.

Madalina Meirosu

Comentarii

comentariu

About the Author

-