Published On: joi, Ian 12th, 2012

Legea privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule a fost adoptata de Guvern

Share This
Tags

Ministrul Mediului si Padurilor, László Borbély, a reamintit ca, [n urma hotararilor Curtii Europene de Justitie care a obligat statul roman sa elimine  discriminarea indirecta in privinta platii taxei auto, Guvernul a promovat anul trecut acest proiect de lege, iar Parlamentul l-a aprobat la sfarsitul anului trecut.

Legea privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule prevede reducerea cuantumului taxei de poluare cu pana la 25% si, totodata, obliga plata acesteia si pentru masinile inmatriculate inainte de 2007, taxa care va fi achitata  la momentul primei transcrieri a dreptului de proprietate a autovehiculelor.

”Statul roman nu poate sa-si permita  sa aloce pentru Programul Rabla peste 1,1 miliarde de lei, cat a alocat in ultimii doi ani, si totodata, sa nu taxeze masinile second-hand. Din aceasta categorie,  in 2010, peste 60% au fost mai vechi de 10 ani, iar in 2011, circa 30%”, a afirmat ministrul Mediului.

Laszlo Borbely a mai subliniat ca banii din taxa de poluare sunt utilizati pentru finantarea de programe de protejare a mediului, promovate prin Fondul pentru Mediu.

De asemenea, ministrul Borbély a precizat ca persoanele care au platit taxa de poluare dupa 1 iulie 2008, iar cuantumul acesteia este mai mare decat cea rezultata din aplicarea legislatiei in vigoare, vor putea sa recupereze aceasta diferenta de la directiile financiare. Persoanele interesate trebuie sa completeze un formular de restituire pe care il vor gasi la directiile financiare, sa aduca documentul doveditor al platii taxei de poluare, copia cartii de identitate a vehiculului si copia certificatului de inmatriculare, impreuna cu prezentarea in original a acestora. Restituirea se va face in intervalul de 45 de zile de la depunerea cererii, printr-un cont indicat de solicitant sau prin directiile financiare.

Ministrul Mediului a mai precizat ca sumele pentru restituire sunt prevazute in bugetul Fondului pentru Mediu.

Aceasta lege elimina si discriminarea indirecta mentionata in hotararile Curtii Europene de Justitie, in cele doua cauze care au avut ca obiect interpretarea Art. 110 din Tratatul de Functionare al Uniunii Europene. In aceste hotarari, este precizat ca regimul de impozitare prevazut prin OUG nr. 50/2008 nu instituie o discriminare directa, dar poate genera o discriminare indirecta din cauza efectelor sale, descurajand.

Normele de aplicare a noului sistem privind taxa de poluare auto au fost aprobate, miercuri, de Guvern prin hotarare, in conditiile in care proiectul de act normativ a fost lansat in dezbatere publica abia la inceputul acestei saptamani si ar fi trebuit sa ramana in discutie pana la 19 ianuarie.

Situatia a fost justificata, la Guvern, de ministrul Mediului, Laszlo Borbely, prin faptul ca noua lege a taxei auto a fost publicata marti in Monitorul Oficial si trebuie aplicata incepand cu 13 ianuarie si ca exista posibilitatea, daca vor fi primite observatii “pertinente”, unei interventii ulterioare prin modificarea hotararii de guvern.

Noua lege privind taxa auto a fost promulgata joi de presedintele Traian Basescu si publicata marti in Monitorul Oficial, dar a fost aprobata de Guvern in luna septembrie, adoptata de Senat in octombrie si de Camera Deputatilor la jumatatea lunii decembrie.

Legea privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule prevede o reducere a taxei de poluare cu pana la 25%, dand posibilitatea ca, in cazul in care taxa de poluare platita de la 1 iulie 2008 este mai mare decat cea rezultata din aplicarea acestei legi, proprietarii de masini sa poata solicita restituirea sumelor reprezentand diferenta de taxa platita.

Comentarii

comentariu

About the Author

-