Published On: vin, Ian 27th, 2012

ITM avertizeaza cu privire la munca in strainatate

Share This
Tags

Inspectia Muncii, in conformitate cu atributiile stabilite prin legea de infiintare si organizare, verifica, printre altele,  si respectarea prevederilor legale referitoare la protectia cetatenilor romani care lucreaza in strainatate.

Din punct de vedere legislativ, actul normativ care reglementeaza conditiile in care societatile comerciale pot desfasura activitate de selectie si plasare a fortei de munca in strainatate este Legea 156/2000.

Conform legii, agentul de ocupare a fortei de munca trebuie sa fie o societate romaneasca ce are ca activitate principala „selectia si plasarea fortei de munca”, sa dispuna de spatiul si de dotarile necesare pentru buna desfasurare a activitatii, sa aiba incadrat in munca personal cu experienta in domeniul fortei de munca, sa organizeze o banca de date care sa cuprinda ofertele si solicitarile de locuri de munca in strainatate, informatii referitoare la conditiile de ocupare a acestora si la calificarile si aptitudinile solicitantilor aflati in evidenta lor, sa incheie cu persoane juridice, persoane fizice si organizatii patronale din strainatate, dupa caz, contracte care contin oferte ferme de locuri de munca si SA FIE INREGISTRAT LA INSPECTORATUL TERITORIAL DE MUNCA IN A CARUI RAZA ISI ARE SEDIUL.

Agentii de ocupare a fortei de munca au obligatia de a incheia cu cetatenii romani contracte de mediere. Aceste contracte trebuie sa contina, printre altele, elementele principale privind, tariful de mediere, durata contractului si modul de solutionare a eventualelor litigii.

De asemenea, agentii au obligatia de a asigura incheierea contractelor de munca dintre cetatenii romani si angajatorii straini si in limba romana.

Inspectia Muncii Braila lanseaza un avertisment persoanelor care vor sa lucreze in strainatate, ca inainte de a apela la serviciile unei societati comerciale ce are ca activitate principala „selectia si plasarea fortei de munca”, solicitantii locurilor de munca din strainatate sa se adreseze Inspectoratului Teritorial de Munca in raza caruia societatea isi are sediul. Persoanele interesate trebuie sa solicite functionarilor ITM informatii referitoare la inregistrarea firmei la Inspectoratul Teritorial de Munca si sanctiunile aplicate, daca a fost cazul.

De asemenea, brailenii care isi doresc un loc de munca peste granita trebuie sa verifice daca la semnarea unui contract individual de munca in strainatate acesta cuprinde cel putin urmatoarele elemente: tara de resedinta, denumirea angajatorului cu toate datele de identificare: adresa, numar de telefon/fax, descrierea muncii si a conditiilor de munca, durata timpului de munca si de repaus, durata contractului individual de munca, conditiile de salarizare, conditiile de transport, locuit, conditiile de protectie sociala.

Un lucru deosebit de important pe care ITM Braila il reaminteste este faptul ca persoanele fizice nu au dreptul sa exercite activitati de mediere a angajarii cetatenilor romani in strainatate, asadar sa nu se lase pacaliti de acele persoane care le ademenesc cu promisiunea unui loc de munca bine platit, in afara tarii.

Mai mult, Inspectia Muncii aduce la cunostinta faptul ca cetatenii romani care au fost escrocati in Cehia de catre angajatori cehi si romani sunt din judetele Iasi, Harghita, Covasna si Botosani, din zone montane, izolate, unde silvicultura este ocupatia de baza populatia este saraca si neinformata, deci oamenii au fost rapid convinsi de castiguri mari, fara a avea informatii despre mediatori sau angajator.

Drept urmare, Inspectia Muncii va declansa o campanie de informare a cetatenilor din aceste zone cu sprijinul primariilor din judetele identificate, in cadrul careia inspectorii de munca vor participa la intruniri cu cetatenii din comune si vor difuza ghiduri despre munca in strainatate pentru a preveni repetarea unor astfel de evenimente.

Comentarii

comentariu

About the Author

-