Published On: vin, Ian 20th, 2012

Impactul crizei asupra nivelului demografic

Share This
Tags

Asa cum era de asteptat, aparitia problemelor financiare la nivel national si international a avut efecte si asupra familiei, ca celula de baza a societatii. Astfel, brusc, oamenii au inceput sa simta nesiguranta care apasa pe veniturile lor, iar acest lucru s-a reflectat si in numarul casatoriilor incheiate sau al copiilor nou-nascuti.

Desi inaintea crizei globale Guvernul a dus o politica sustinuta de incurajare a femeilor de a aduce pe lume copii prin stimularea lor financiara pentru a micsora raportul de natalitate-mortalitate la nivel de tara, in ultimii ani, macinate de nesiguranta locului de munca si de scaderea veniturilor, familiile recent-intemeiate au dat piept cu greutatile care apar odata cu aparitia unui nou membru in familie.

In acelasi timp, incepe sa se manifeste din ce in ce mai profund tendinta tinerelor cupluri de a amana momentul oficializarii relatiei lor, de teama costurilor pe care le implica atat evenimentul in sine, cat si traiul de dupa. “Lipsa locurilor de munca si a increderii in viitorul tarii ii determina sa amâne decizia de a se casatori si de a face un copil, iar aceasta este una din marile probleme cu care ne confruntam in vremurile actuale. Inainte de 1989 situatia era diferita, pentru ca tinerii se casatoreau dupa absolvirea facultatii, aveau un loc de munca si aveau si unde sa locuiasca”, crede Marcela Postelnicu, sef birou – Oficiul de studii si proiectii demografice din cadrul Institutului National de Statistica.

Acest lucru duce, in consecinta, si la cresterea varstei medii la care femeile din Romania aleg sa se casatoreasca sau sa aduca pe lume un copil. Intrebate cu privire la acest subiect, majoritatea romancelor spun ca isi doresc un copil, dar nesiguranta locului de munca, atat al lor, cat si al sotilor, cat si salariile diminuate care nu mai sunt platite la timp, sunt riscuri pe care ele nu vor sa si le asume.

Pe de alta parte, in anul 2007 s-au oficializat aproape 190.000 de casatorii, numar care a scazut constant in anii urmatori, ajungand in 2011 la numai 105.000, ceea ce inseamna o scadere de 45%. Asadar, putinii tineri care s-au incumetat sa se casatoreasca, fara a avea certitudinea unei locuinte sau a unul job stabil, au intampinat mari probleme in casnicie, veniturile nefiind suficiente pentru plata unei chirii sau a darilor catre stat. Astfel, au existat cupluri care si-au incheiat viata conjugala practic inainte ca ea macar sa inceapa, multi tineri gasind solutia ca fiecare sa ramana in continuare la parintii sai, fapt ce a dus inevitabil la divort.

In acelasi timp, o alta cauza a scaderii drastice a numarului de relatii oficializate o reprezinta tendinta tinerilor de a copia stilul occidental, care nu mai pune atat de mult pret pe valorile instituite de Biserica. Astfel, ei nu mai vor formalizarea relatiei, ci prefera concubinajul, care ii scuteste de responsabilitati si se preteaza perfect instabilitatii economice care ii afecteaza.

Un alt motiv al scaderii numarului de casatorii este si fenomenul de migratie cu care s-a confruntat tara noastra in ultimii ani, multi romani alegand sa plece peste hotare in cautarea unui trai mai bun. Asa se face ca, potrivit datelor furnizate de Ambasada Italiei, peste 100.000 de romance sunt in acest moment casatorite legal cu cetateni italieni.

Specialistii care studiaza indeaproape fenomenul demografic sunt de parere ca, cel putin in contextul actual, autoritatile nu au argumente solide pentru a convinge populatia cu privire la stabilitatea economiei, iar acest lucru se reflecta, pe cale de consecinta, in numarul de casatorii si de copii nascuti dupa casatorie, deoarece nimeni nu poate spune cu certitudine cat timp va mai dura criza, iar tinerii se gandesc de doua-trei ori inainte de a-si asuma astfel de responsabilitati.

Comentarii

comentariu

About the Author

-