Published On: mar, Ian 31st, 2012

Iluzia celor 5%

Share This
Tags

Sa incepem, cum se spune, cu inceputul. Daca in anul 2009 s-ar fi luat cateva minime masuri de corectie, in fata caderii PIB cu 7%, nu ar fi fost nevoie ca in 2010 salariile bugetarilor sa fie reduse cu 25%.

Cum asta e deja istorie, sa spunem, totusi, ca respectivele venituri ar fi trebuit reintregite, caci reducerea a functionat, potrivit declaratiilor de atunci ale guvernantilor, numai in anul 2010. Asadar, comentariul meu de astazi, care vorbeste de iluzia celor 5%. nu e indreptat impotriva drepturilor legale ce se cuvin salariatilor, si care le-au fost luate din cauza erorilor Guvernului.  Salariul e unul din modurile in care un om se raporteaza la lumea din jur, e un drept castigat intr-o viata, locul sau in societate. De aceea a-i lua cuiva din salariu e ca si cum i-ai lua din viata.

La fel de imoral este sa te joci cu sperantele oamenilor, transformandu-le, vorba lui Balzac, in iluzii pierdute. Sa promiti, atunci cand stii ca nu te poti tine de cuvant.

Sa vorbim, asadar, despre ipotetica sporire a salariilor in 2012 cu 5%. Iata ce spune Legea responsabilitatii fiscale:

„Art. 9 (2) Cheltuielile de personal totale ale bugetului general consolidat nu pot fi majorate pe parcursul anului bugetar cu ocazia rectificarilor bugetare”.

Cu alte cuvinte, pentru a majora veniturile salariale cu 5%, trebuie sa reduci personalul cu 5%, ceea ce inseamna, pentru Romania, sa dai afara, pana la 1 aprilie a.c. cam 60 000 de persoane. Asa ceva este imposibil. Sau daca asta e maniera in care Guvernul vrea sa majoreze salariile, atunci cred ca salariatii insisi ii vor spune sa se lase pagubas.

In orice alta situatie, nu se va incalca doar legea responsabilitatii fiscale, ci si legea bugetara. O majorare cu 5% a veniturilor salariale pe noua luni  inseamna cam 1,5 miliarde de lei. Daca adaugam la asta faptul ca reajustarea, in minus, a cresterii economice cu 0,8% duce la amputarea cheltuielilor cu 1 miliard de lei, inseamna ca, pentru a acorda majorarea de 5%, in conditiile mentinerii deficitului bugetar de 1,9% din PIB, Guvernul trebuie sa aduca de-acasa 2,5 miliarde de lei sau sa reduca alte cheltuieli.

Daca adaugam la asta si cresterea cu 5% a pensiilor, alta promisiune desarta, suma pe care va trebui s-o scoata din pamant, din iarba seaca Guvernul se ridica la peste 4 miliarde de lei, adica vreun miliard de euro (cam 0,75 % din PIB). Iar daca totusi opereaza aceste cresteri, fara sa existe sursa de finantare, atunci deficitul bugetului consolidat se va apropia amenintator de 3% din PIB.

Iar pentru ca FMI sa accepte toate acestea, nu cred ca sindrofiile puse la cale de ANAF pentru delegatii Fondului, oricat ar fi ele de suculente,  vor fi de ajuns.

Comentarii

comentariu

About the Author

-