Published On: joi, Ian 5th, 2012

Icoane rare care dateaza din secolul al XVIII-lea sunt restaurate la Muzeu

Share This
Tags

Laboratorul de restaurare pictura a fost infiintat in anul 2003. In cadrul laboratorului se asigura conservarea si restaurarea lucrarilor de arta (panze, icoane pe lemn, ulei pe carton) ce apartin patrimoniului Muzeului Brailei.
Modul de abordare a problematicii conservarii si restaurarii pieselor este bazat pe o clara justificare stiintifica, in deplin acord cu metodologiile moderne. Una dintre operele care au fost restaurate a fost si Icoana Sfantului Ioan Botezatorul, pictura ce dateaza din secolul al XVIII-lea.

Icoana il infatiseaza pe Ioan Botezatorul, binecuvantand cu mana dreapta, in mana stanga tinand sulul si crucea, simboluri ale invataturii crestine. Aceasta reprezentare este des intalnita in iconografia bizantina. Impresionanta este caligrafia desenului ce indica un mester scolit. Din perspectiva tehnicii de executie a icoanei putem afirma ca aceasta se inscrie in tiparele cunoscute in erminii.
Suportul dintr-un singur blat pastreaza urme de daltuire manuala. Laturile nu au fost atent prelucrate, ceea ce arata ca mesterul a acordat o mai putina importanta tehnicii initiale de pregatire a suportului de lemn.
Pe suport a fost aplicat un strat textil cu o tesatura din fibra naturala. Intalnim in acest caz si un strat papetar de o anumita manufactura. Cele doua particularitati tehnologice fac acest caz interesant. Preparatia aplicata inegal pe suprafata, in straturi consistente, este pe baza de clei animal si creta sau ipsos. Culoarea, asezata uniform in pata decorativa, are o grosime apreciabila privita in sectiune. Verniul original, partial pastrat, contine rasina naturala, proprietatile lui fiind modificate in timp. Specialistul care s-a ocupat de restaurarea picturii este Enache Emanuela Laura, absolventa a Universitatii de Arta Bucuresti.

Comentarii

comentariu

About the Author

-