Published On: joi, Ian 26th, 2012

Egoismul

Share This
Tags

Cea mai paguboasa dintre trasaturile de caracter mi se pare egocentrismul. De la asta, se pare ca vin o seama de rele sociale. Neintelegerile de tot soiul, inegalitati flagrante intre oameni, raca si invidia, ura si frustrarea, acestea si inca altele la care nu ne gandim acum, isi au originea, sursa, intr-o forma ori alta de egoism.

In adevar, egoismul are forme de manifestare diferite, de la autosupraevaluare la autoadulare, de la zgarcenie la avaritie, de la inchistare la izolare, de la infatuare la desconsiderarea celorlalti, de la violenta de limbaj la violenta fizica, de la parvenitism la arivism.

Ne pare, insa, de condamnat egoismul ingust si gaunos din cauza incompatibilitatii cu empatia. Un egoist sadea nu va intelege niciodata ca nu pot exista cetateni, familii intregi, comunitati in care saracia lucie face victime, ca exista semeni care flamanzesc.

Cu prilejul ultimelor evenimente au existat persoane infestate cu “virusul” egocentrismului care scriau pe blogul lor ca nu au participat la demonstratii, ba unii descriau, succint, viata lor tihnita, suficienta veniturilor de care dispun, chibzuinta ridicata la rang de virtute. Nu-i contrazice nimeni!

La polul opus, dovedind altruism, dar si solidaritate umana, am avut fericirea sa vad intervievata, pe strada, o tanara care a afirmat ca a absolvit Dreptul si ca detine o firma de avocatura. Se subintelegea ca veniturile erau cu mult peste medie si, totusi, se afla alaturi de ceilalti manifestanti. Dovedea, din plin, o inalta capacitate de empatie si, asa cum s-a aratat mai sus, aceasta calitate exclude aprioric egoismul.

Altruismul face casa buna cu o gama larga de calitati, avand profund caracter umanist. Ne gandim aici la empatie, in primul rand, mai apoi la omenie, solidaritate, mila, compasiune, respect, iubire de aproapele, condescendenta, iertare si catre altele. Daca, sa spunem, sa presupunem ca, printr-un miracol, ar disparea toti egoistii de pe lume, pun garantie ca de a doua zi lumea ar fi de o mie de ori mai buna, mai frumoasa, mai echitabila. Din pacate, asemenea minuni se mai pot intampla, undeva prin cartile de povesti. Si acolo destul de rar in ultima vreme!

Jenica Chiriac

Comentarii

comentariu

About the Author

-