Published On: vin, Ian 27th, 2012

Doar sufletul

Share This
Tags

Marele actor Constantin Tanase a fost si un mare patriot, un adevarat roman. Cu mijloacele artei scenice, ale revistei pana in pragul perfectiunii, a satirizat racilele societatii burgheze, din vremea sa, a deplans, prin zambet aviar, soarta romanilor si a romanismului.

Un sketch a la Tanase, reinterpretat cu arta imitatiei de catre Florin Piersic, ne-a introdus in atmosfera acelor vremuri. Tanase critica vehement faptul ca toate serviciile publice erau concesionate strainilor. Fiind nevoit sa rezolve probleme la sus-numitele servicii, era intampinat cu vorbe straine limbii romane. Indignat, se intreba unde au disparut romanii, ce-au facut cu tarisoara asta?

Astazi, la zeci de ani de epoca lui Tanase, ne-am intors de unde am plecat. Nu mai exista banci romanesti, nu mai exista industrie romaneasca, pamanturile patriei au fost cumparate, pe nimica, de tot felul de asa-zisi investitori de pe aiurea.

Lozinca anilor nouazeci, “nu ne vindem tara”, era persiflata de romani ce se socoteau mari specialisti in economie capitalista. Cica, ziceau astia, n-o sa fuga nimeni cu tara in spate. Adevarat, dar altceva tot se intampla, nu mai avem voie sa calcam pe pamantul patriei. Ma uitam la viile instrainate din Dobrogea. Noii proprietari le-au ingradit cu garduri de zeci si sute de metri, inalte sa nu treaca nici pasarea in zbor daca s-ar putea.

Am mai vazut si locuri, helesteie privatizate, pazite de gardieni inarmati pana in dinti, gata sa te impuste daca indraznesti sa te apropii prea mult.

In ritmul acesta, nu tara va pleca aiurea, ci romanii care nu vor mai avea unde sa calce fara a deranja nu-stiu-ce proprietate privata.

Nu am nimic de impartit cu sistemul capitalist, cu asa-numita societate de consum, ori economie de piata, dar, drept sa spun, pentru mine personal si pentru inca vreo cateva milioane bune de conationali, nu prea se vad beneficiile. Nu intamplator, la toate sondajele de opinie, intre 70-80% dintre repondenti apreciaza drept “gresita” directia in care ne indreptam.

Cu totul altfel ar arata si Romania, si romanii, daca tara ar fi plina de Constantin Tanase multiplicat corespunzator. Nu de alta, macar sa nu ajungem sa ne ramana doar sufletul romanesc. Altminteri, adio si n-am cuvinte!

Jenica Chiriac

Comentarii

comentariu

About the Author

-