Published On: lun, Ian 30th, 2012

De unde va taia Guvernul 1 miliard de lei?

Share This
Tags

Iata ca vestile proaste privind  evolutia economiei romanesti in anul 2012 se inmultesc. In timpul dezbaterilor parlamentare din decembrie 2011, pe tema proiectului de buget pe 2012, consideram ca deficitul de 1,9% din PIB va fi greu de realizat, in conditiile concrete ale Romaniei de astazi.

Cu atat mai mult cu cat numai dobanzile la datoria publica vor fi mai mari de 2% din PIB, ceea ce sugereaza ca, de fapt, finantarea sectorului public se va face cu un buget excedentar! E un lux pe care  numai tari din cale-afara de dezvoltate si-l permit. Sa ai un buget (practic) excedentar intr-o tara in care drumurile, spitalele, scolile, patrimoniul cultural arata cum arata iar pensia medie si salariul mediu sunt la nivele mizerabile, este doar un mod de a spune ca nu-ti vei face treaba cum trebuie.

Ei bine, aflam acum ca deficitul e nerealist nu doar in raport cu nevoile esentiale ale tarii, dar si in raport cu evolutia economica. La felul in care se croise produsul intern brut pe 2012, un deficit de 1,9% insemna cam 11 miliarde de lei. In situatia in care PIB se revizuieste cu cca 0,6-0,8%, mentinerea aceluiasi procent de deficit inseamna taierea a cel putin 1 miliard de lei de la cheltuieli.

Comentarii

comentariu

About the Author

-