Published On: joi, Ian 5th, 2012

De Sarbatori, romanul a cheltuit din economii

Share This
Tags

*Romanii au retras mai mult din bancomate in perioada sarbatorilor, umbland la economiile adunate pe tot parcursul anului

Mai multe banci au afirmat ca retragerile de cash de la bancomate au crescut intre 8% si 45% in perioada 15-22 decembrie 2011, fata de aceeasi perioada a anului anterior.

Fata de aceeasi perioada a anului trecut, retragerile de pe cardurile bancii ING au fost cu 21% mai mari, in perioada 15-22 decembrie 2011 fiind retrasi peste 230 de milioane de lei.

Cei de la Raiffeisen au anuntat ca au o crestere de 25 de procente fata de anul trecut a sumelor care au fost retrease de pe carduri. Cea mai are crestere a inregistrat-o Banca Romaneasca are a depasit cu 45% extragerile din bancomat fata de 2010.

Cresterile de doua cifre raportate de bancheri vin in conditiile in care inflatia a crescut cu mai putin de 3,5%, potrivit ultimelor date disponibile, ceea ce arata ca de fapt romanii au cumparat mai mult. Avand in vedere ca veniturile nu au crescut substantial, cheltuielile suplimentare au fost sustinute in buna masura din banii economisiti pe parcursul anului.

Romanii au fost mai economi in 2011, lucru ce s-a refectat si in cresterea depozitelor iar cheltuielele de sarbatori au fost facute din economii.

Clientii bancilor au devenit mai responsabili in criza, astfel ca in ultimii trei ani depozitele din banci au crescut cu echivelentul a 4 mld. euro, pana la aproape 42 mld. euro.

Consumul a scazut constant de la sfarsitul lui 2008 pana astazi, abia ultimele luni marcand o revenire timida. Vanzarile din comertul cu amanuntul reflecta foarte bine evolutia consumului privat, crescand cu 2% in octombrie.

Volksbank si Alpha Bank au raportat la randul lor o crestere cu 17% a sumelor retrase de pe carduri in perioada 25-22 decembrie 2011. Clientii BRD, a doua banca locala, cu un portofoliu de peste 2 milioane de carduri, au retras cu 8% mai multi bani decat in perioada 15-22 decembrie 2010. Clientii Volksbank au retras in saptamana dinaintea Craciunului 9,4 mil. lei de la bancomate, fata de aproape 8 mil. lei in 2010. Numarul tranzactiilor a ramas constant, astfel ca valoarea medie a unei tranzactii a crescut de la 460 de lei la 530 de lei.

Deocamdata nu exista date privind numerarul aflat in circulatie in ultima luna a anului sau cifre privind livrarile de numerar efectuate de BNR catre bancile comerciale in decembrie. Datele privind numerarul aflat in circulatie in luna noiembrie indica insa o crestere cu 12% fata de aceeasi perioada din 2010. Media zilnica a cash-ului din economia reala a fost de 29,4 mld. lei (6,75 mld. euro) in noiembrie, cresterea reflectand o revenire a apetitului de consum.

Volumul mai mare al numerarului aflat in circulatie vine in paralel cu o crestere a sumelor tranzactionate pe card, jucatorii din industrie raportand cresteri de doua cifre. Raiffeisen si Volksbank au anuntat cresterea cu 28% a volumului tranzactiilor cu carduri la comercianti si pe internet, in timp ce la Banca Romaneasca cresterea a fost de 45%.

Rezultatul cresterii tranzactiilor cu cardul rezulta din reducerea economiei informale, fiind rezultatul unei schimbari de comportament dar si a faptului ca retelele de plata s-au extins.

Comentarii

comentariu

About the Author

-