Published On: lun, Ian 16th, 2012

Dan Sova: Legea actuala interzice manifestarile spontane

Share This
Tags

In lumina evenimentelor din ultimele zile din Capitala si din marile orase ale tarii, politicienii apeleaza din nou la spiritul critic cand vine vorba de explicarea comportamentului manifestantilor. Senatorul PSD Dan Sova declara ca actualele prevederi privind protestele sunt elaborate in asa fel incat orice manifestatie de natura spontana este lasata in afara legii, iar mitingurile organizate sunt supuse unor conditii atat de stricte, incat cu greu cineva poate obtine autorizatia de protest. “O problema a Legii nr. 60/1991 privind organizarea si desfasurarea adunarilor publice o reprezinta lipsa oricarei referiri la manifestarile spontane. Aceasta lacuna are consecinte reale, in sensul in care protestatarii pot primi sanctiuni. Astfel, romanilor li se ingradeste un drept si anume libertatea de intrunire, prin sanctiunile pe care acestia le primesc”, spune senatorul Partidului Social-Democrat.
Astfel, art. 30 din Constitutie prevede ca “Libertatea de exprimare a gandurilor, a opiniilor sau a credintelor si libertatea creatiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare in public, sunt inviolabile”,  iar conform art. 39 din legea fundamentala a tarii, asa cum a fost ea revizuita in 2003, “Mitingurile, demonstratiile, procesiunile sau orice alte intruniri sunt libere si se pot organiza si desfasura numai in mod pasnic, fara nici un fel de arme”. In consecinta, legea nr. 60/1991 privind organizarea si desfasurarea adunarilor publice intra oarecum in contradictie cu cea mai importanta lege a tarii, suprimand un drept fundamental al cetatenilor.
Dan Sova a mai precizat ca, de exemplu, in Franta, sunt sanctionati cei care ingradesc dreptul la intruniri, iar in Italia, pentru a beneficia de acest drept, cetatenii sau organizatiile de orice fel trebuie doar sa notifice autoritatile, nefiind necesara solicitarea unei aprobari, ca in cazul legislatiei romane. Notificari sunt necesare in Scotia, Republica Moldova, precum si in alte state.

Comentarii

comentariu

About the Author

-