Published On: lun, Ian 16th, 2012

Cronicarul Ion Neculce celebrat la Biblioteca Judeteana

Share This
Tags

In data de 17 ianuarie, biblioteca judeteana “Panait Istrati” Braila, din str. Belvedere nr. 3, sarbatoreste 340 de ani de la nasterea unui mare cronicar: Ion Neculce.

De-a lunul anilor, opera lui Ion Neculce a atras atentia istoricilor literari romani, reprezentand filonul folcloric din care se desprind materia istoriei si valorile narativ-stilistice.

Ioan Neculce (1672-1752) a fost un cronicar moldovean, mare boier care a ocupat diferite demnitati importante in perioada domniei lui Dimitrie Cantemir. Sub domnia lui Antioh Cantemir a inaintat pana la rangul de spatar, iar in timpul lui Dimitrie Cantemir a fost facut mare hatman, apoi dupa 1719 s-a intors in Moldova unde a ocupat functiunea de vornic. Ultima slujba primita de Ion Neculce a fost in anul 1741, cea de judecator de divan.

Una dintre cele mai de seama opere scrise de Ion Neculce a fost ”Letopisetul Tarii Moldovei, de la Dabija Voda pana la a doua domnie a lui Constantin Voda Mavrocordat”, spre sfarsitul vietii, dupa anul 1733. Letopisetul, continuare a cronicii ilustrului predecesor Miron Costin, este o opera memorialistica, bazata in principal pe faptele traite de autor. Fiind un atent observator al grelei stari in care se aflau tarile romane, Neculce acuza dominatia otomana si pe fanarioti de relele ce apasau epoca. Dragostea fata de pamantul romanesc, stors de bogatii fara mila, de cei ce erau datori sa vegheze asupra lui, l-au facut sa exprime cu mult patetism si multa durere: “Oh! Oh!, Oh! Saraca Tara a Moldovei, ce narocire de stapani c-acestia ai avut! Ce sorti de viata t-au cadzut!”
Inaintea Letopisetului , cronicarul a asezat un numar de patruzeci si doua de legende istorice, pe care le-a intitulat “O sama de cuvinte”, care nareaza diferite intamplari din viata unor domnitori, mai cu seama din a lui Stefan cel Mare. Influenta cronicilor asupra literaturii romane moderne este indiscutabila: ele au fost pentru scriitori un rezervor pretios de teme, de personaje, de subiecte. Scriitorii moderni au descoperit in cronici temeliile culturii noastre, punctul de la care se poate vorbi de o constiinta culturala romaneasca.

Opera lui Ion Neculce este deosebit de importanta in dezvoltarea literaturii romanesti, scriitori ca Vasile Alecsandri, Dimitrie Bolintineanu, Costache Negruzzi, George Cosbuc, Mihail Sadoveanu gasind in ea bogate subiecte de inspiratie. Slabit de batranete, fostul hatman al lui Dimitrie Cantemir a decedat la 73 ani, fiind ingropat pe pamantul Neculcestilor de la Prigoneni. (M.M.)

Comentarii

comentariu

About the Author

-