Published On: Soare, Ian 8th, 2012

Craciunul in stil vechi sarbatorit de rusii lipoveni din Braila

Share This
Tags

Credinta rusilor lipoveni din Romania este crestin-ortodoxa de rit vechi, pastrata neschimbata inca din timpul crestinarii Rusiei Kievene in 988 de catre cneazul Vladimir Sveatoslavici. Si in prezent, slujbele religioase se tin in limba slavona, iar calendarul folosit este cel iulian.

Rusii lipoveni din cartierul Pisc din municipiul Braila, o comunitate ce numara peste 4000 de membri, au fost, in aceste zile, in post si odihna. Pe 7 ianuarie cand ortodocsii au sarbatorit Sfantul Ioan pe stil nou, imbracati in straie de sarbatoare rusii lipoveni, de la mic la mare, au fost la Mitropolia cu hramul “Acoperamantul Maicii Domnului” sau la bisericile din Pisc si au sarbatorit Craciunul. Abia dupa ce se intorc de la biserica lipovenii se aseaza la masa sa se infrupte din bucatele pregatite cu grija, in ajun, dupa obiceiurile stramosesti. Bunatatile au fost binevenite, dupa saptamani de post aspru, tinut de catre toti credinciosii.

Si la rusii lipoveni exista obiceiul de colinda, asa ca dupa ce au participat la liturighie, acestia au plecat la colindat, avand insa un singur colind in repertoriu, lung de sapte strofe, preluat din cantarea bisericeasca („Hristos se naste” – „Hristos rajdaetsja”), care este stiut de catre toti membrii comunitatii.

A doua zi de Craciun, lipovenii au sarbatorit Soborul Maicii Domnului si au participat la slujba Sf. Mare Mucenic Stefan.

Atat credinta cat si traditiile mostenite din strabuni, sunt pastrate cu sfintenie la lipoveni. (M.M.)

Comentarii

comentariu

About the Author

-