Published On: mie, Ian 4th, 2012

Conacul Orezeanu din comuna Traian, pastrat cu sfintenie in comunism, distrus de capitalism

Share This
Tags

Conacul Orezeanu aflat in localitatea Traian, la mai putin de 800 de metri de gara CFR sta sa cada, vandalizat de boschetarii locali. Conacul, monument de arhitectura si istoric a fost construit la inceputul secolului XX, fiind ridicat de un anume Filip Orezeanu, mosier cu proprietati in judetele Braila, Ialomita, Prahova si Caras Severin.

La constructia lui totul, de la proiect pana la finisare a fost facut de ingineri si constructori renumiti in acea perioada. Conacul gazduia vara numeroase serbari de la care nu lipseau vedetele vremii, oameni politici (se spune ca insusi Nicolae Titulescu, fost ministru de externe si Armand Calinescu fost prim ministru in perioada interbelica ar fi fost gazduiti in conac, precum si ingineri si militari).

In perioada in care a fost sediul Sectiei de Mecanizare a Agriculturii Traian Sat, conacul s-a bucurat de atentia tuturor celor care s-au perindat pe acolo, fiind ingrijit ca o piesa rara de arhitectura ce era. Dupa aparitia legii 10, Conacul Orezeanu a fost revendicat de unul dintre mostenitorii stabiliti in Elvetia, Ion Cristescu Orezeanu.

Batranul care atunci avea in jur de 90 de ani a cerut in instanta prin reprezentant atat restituirea in natura a conacului si anexelor sale cat si suprafata de 168 de hectare din fostul domeniu. Intre timp insa, Agromec Traian, urmasa SMA, a intrat in procedura de faliment iar lichidatorul a prins in inventar tot ce a mai gasit la fata locului: conac, anexe si teren care actualmente sunt prinse in masa credala.

Conacul a ajuns o ruina din cauza mostenitorilor care s-au inmultit intre timp si fiecare a revendicat cate ceva, dar care nici macar nu au angajat o firma care sa asigure paza domeniului. In anul 2004 un incendiu provocat de niste vagabonzi debarcati in gara Traian Sat de controlorii care i-au gasit calatorind cu trenul fara a avea bilete, a distrus totul pana la ziduri.

Podelele lipsesc cu desavarsire, se mai vad doar urmele unor vitralii, ale unor ferestre cu geamuri de cristal, un ingeras sculptat pe unul dintre peretii ramasi in picioare si mult moloz.

Primarul comunei Traian, Nicusor Abaseaca, a declarat ca „Am aflat ca fiul lui Ion Cristescu Orezeanu, locuieste undeva in Austria. Cu greu am dat de el si am avut chiar cateva convorbiri telefonice. I-am spus atunci ca dorim sa cumparam conacul si in acest fel sa-l salvam. Ni s-a raspuns ca vom rezolva problema dupa care nu am mai reusit sa dam de proprietar”.

Comentarii

comentariu

About the Author

-