Published On: lun, Ian 30th, 2012

Cea mai puternica eruptie solara din ultimii sapte ani bombardeaza Terra

Share This
Tags

Terra este afectata de cea mai puternica eruptie solara inregistrata in ultimii sapte ani, care, de duminica pana miercuri, bombardeaza planeta cu particule magnetice, ce ar putea perturba comunicatiile prin satelit, au anuntat autoritatile americane.

Eruptia, care s-a declansat duminica, in apropiere de centrul Soarelui, proiecteaza particule de protoni in directia Terrei pana miercuri, a anuntat Administratia nationala a oceanelor si atmosferei (NOAA) din SUA.
Eruptia in sine nu este deloc spectaculoasa, insa proiecteaza in spatiu un nor de plasma cu camp magnetic intens, cu o viteza fenomenala de 6,4 milioane de km/ora , a spus Doug Biesecker, fizician la Centrul de previziuni meteorologice spatiale al NOAA.

Furtuna geomagnetica provocata de Soare este cea mai puternica inregistrata in ultimii sapte ani, dar se situeaza abia in categoria 3 din 5, potrivit expertilor. Este deci considerata “puternica”, dar nu “severa”.
Potrivit site-ului NOAA, un eveniment de categoria 3 poate provoca perturbari ale sistemelor informatice de la bordul satelitilor, dar si ale comunicatiilor radio la nivelul polilor.
Navigatia aeriana, platformele petroliere si exploratorii ar putea avea probleme de acest tip in aceste regiuni.
“Nu ne asteptam la incidente majore din partea unui eveniment de acest tip”, a mai spus Biesecker. Locuitorii din Europa si Asia ar putea, in schimb, profita de acest fenomen pentru a admira, marti seara, aurorele boreale, a explicat acesta.

Comentarii

comentariu

About the Author

-