Published On: mar, Ian 17th, 2012

Casa memoriala “Panait Istrati” – locul de contemplare al scriitorului

Share This
Tags

Casa memoriala “Panait Istrati” a fost inaugurata la 10 august 1984, cu ocazia a implinirii a 100 ani de la nasterea scriitorului Panait Istrati (1884-1984).

Cladirea dateaza de la inceputul secolului al XX-lea, ca locuinta a gradinarului. In jurul anului 1860, intr-un perimetru situat pe latura de nord-est, se construiesc: bufetul, locuinta gradinarului si serele. Pe acest asezamant a fost construita in stil neoromanesc, la inceputul secolului XX, cu functiunea de locuinta si purtand denumirea de “Casa Gradinarului”, cladirea cunoscuta astazi drept Casa Memoriala „Panait Istrati”.

Cu toate ca Panait Istrati nu a locuit niciodata in aceasta casa, cladirii i-a fost atribuit acest nume deoarece scriitorul prefera spatiul din apropiere pentru a reflecta asupra Dunarii si a imprejurarilor. Este de mentionat faptul ca, la Braila, nu a fost pastrata nici una din cladirile in care a locuit Panait Istrati.

Casa memoriala “Panait Istrati” are o sala fotodocumentara si doua incaperi (camera de lucru cu biblioteca si sufrageria). Aici sunt expuse numeroase fotografii cu Panait Istrati (unele chiar daca sunt in muzeu, dar nu apar expuse), unele fiind executate chiar de el – panoul lui publicitar cu fotografii de la Nisa. Sunt expuse numeroase editii din opera scriitorului in limba romana si in 17 limbi straine. Deosebit de importante sunt: scrisorile publicate in volumul ,,Pagini de corespondenta” (1993), o parte din manuscrisul ,,Mos Anghel”, manuscrisul volumului ,,Biroul de plasare”, ,,Casa memoriala Panait Istrati” (prin Editura Muzeului Brailei), ,,Chira Chiralina” (1994, editie in limba romana si limba franceza) si cele doua volume ,,Panait Istrati – omul care nu adera la nimic” (cu documente din Rusia Sovietica din 1996).

Aici sunt valorificate expozitional si obiecte personale din timpul vietii poetului: pipa si ustensile de curatat pipa, trusa de birou, ochelarii, diferite agende, un samovoar si alte piese originale, piese de mobilier, carti cu autograf, editii rare, editii princeps, fotografii-document.

In 1970 in Casa Memoriala au functionat doua cercuri ale Casei Pionierilor, iar la subsol erau depozitate carturile in care acestia invatau sa conduca. Incepand cu anul 1984, cladirea si-a reluat oficial numele de casa memoriala. In anul 2008 a intrat intr-un amplu proces de restaurare si consolidare fiind eliminate toate adaugirile aduse dupa disparitia marelui scriitor.

Este de mentionat faptul ca, nici una din cladirile in care a locuit, la Braila, Panait Istrati, nu s-a pastrat.

Dupa 1947, cladirea isi pastreaza destinatia administrativa si este trecuta in administrarea sectorului “Spatii verzi” al Primariei Braila.
Din 1984 gazduieste Expozitia Memoriala „Panait Istrati”, deschisa cu prilejul centenarului scriitorului (1884-1984).

In prezent, casa este reprezentata asa cum era intre anii 1930-1935 cand era hoinarita de Panait Istrati.

Madalina Meirosu

Comentarii

comentariu

About the Author

-