Published On: lun, Ian 23rd, 2012

Casa memoriala “D. P. Perpessicius” – universul operelor perssiciene

Share This
Tags

Corpul de cladire este inscris la capitolul “Cladiri Memoriale”, in Lista Nationala a Monumentelor, Ansamblurilor si Siturilor Istorice. Constructia in care se regaseste expozitia de baza a fost reconstruita in anul 1971, dupa proiectul si planul de constructie ridicate pe acelasi loc in ultima parte a secolului al XIX-lea.

Dumitru S. Panaitescu  s-a nascut, la data de 21 octombrie 1891,  si a locuit pana la varsta de 19 ani in casa parinteasca. A fost al doilea fiu al familiei Stefan si Ecaterina Panaitescu, scoala primara absolvind-o in anul 1902 la “Scoala nr. 4” Braila, iar din anul 1907 a studiat la Liceul „Nicolae Balcescu” din Braila. Pana la terminarea liceului a fost secretar general al societatii culturale „Avantul”, a elevilor de la liceul “Nicolae Balcescu”. In toamna anului 1910 devine student al Facultatii de Litere din Bucuresti, sectia filologie moderna.

In perioada 1 septembrie 1920 – vara lui 1921, Dumitru Panaitescu Perpessicius va reveni si va locui pe meleagurile copilariei, apoi casa parinteasca a fost locuita in continuare de mama sa pana in anul 1945, cand aceasta va trece in nefiinta.

Dumitru S. Panaitescu s-a stins din viata la data de 29 martie 1971, la Bucuresti, si a fost un istoric si critic literar, folclorist, eseist si poet roman, cercetator si editor al operei eminesciene, membru titular al Academiei Romane. Dupa moartea acestuia, in anul 1971, pe una din partile exterioare cladirii din strada Cetatii nr. 58 a fost asezata o placa comemorativa.

La putin timp dupa amplasarea placii a fost facuta o imensa greseala, casa fiind demolata, dar fapta a fost indreptata rapid si imobilul a fost reconstruit cu materiale moderne.

In anul 1977 s-a deschis “Casa Memoriala D. P. Perpessicius”, atribuindu-se functia de muzeu, unde la data de  28 octombrie 1977, fiul lui Perpessicius a donat un numar de 791 de carti, documente si mobilier. In anul 1982, s-a procurat o mare parte din biblioteca perssiciana, la care s-au adaugat colectii de ziare si reviste. Imobilul a fost inchis in anul 1990 deoarece avea nevoie de reparatii.

Corpul de cladire anexa a fost reconstituit in anul 1994 tot dupa planurile initiale, care avea rolul de depozit. Expozitia a fost structurata in doua sali: una foto-documentara si cealalta care imita camera de lucru a poetului. Fondul memorial cuprinde obiecte achizitionate intre anii 1891-1971 de familia eseistului si criticului literar Perpessicius: manuscrise, obiecte personale, carti cu autograf, editii rare, editii princeps, fotografii-document care au apartinut poetului. Tot in anul 1994 s-a redeschis si expozitia de baza, materialul iconografic din salile existente fiind reorganizat, astfel oferindu-se publicului si o a treia sala, in care se gasesc expuse o parte din manuscrise.

In curte a fost amplasata opera sculptorului brailean Nicapetre, ce reprezinta bustul in marmura a lui D. P. Perpessicius. In depozitele anexate cladirii pe langa alte fonduri memoriale se gasesc si bunuri clasate in Tezaurul patrimoniului cultural national.

Printre personalitatile care au vizitat muzeul de-a lungul timpului se numara si Regele Mihai si Regina Ana, P. S. Cassian, sculptorul Nicapetre, acad. Eugen Simion, scriitorul Marin Sorescu.

Madalina Meirosu

Comentarii

comentariu

About the Author

-