Published On: mie, Ian 25th, 2012

Casa Embiricos – Centrul cultural Nicapetre de astazi

Share This
Tags

In 1912 aceasta casa a fost conceputa de arhitectul Lazar I. Predinger si a fost destinata ca sediu al agentiei de vapoare M. Embiricos & Co., destinata si ca locuinta pentru armatorul Menelaos.  Agentia avea ca domenii de activitate: export de cereale si import de carbuni; linie regulata de marfuri intre Anglia-continent si Mediterana, la porturi din Marea Neagra si Dunare; linie regulata Transatlantica intre Constanta – New-York cu vapoare transatlantice de lux si linie de pasageri Marsilia – Pireu – Salonic; reprezentanti generali ai Societatilor de Navigatie: Byron Steamship Co. LTD. Londra (M.Embiricos) si National Steam Navigation.

Arhitectul a vrut sa ilustreze prin aceasta cladire atat miscarea, cat si dinamismul, care sunt exprimate prin volumetria ei si de organizarea interioara a spatiului. Totul este calculat in raport cu ceea ce trebuie sa simta vizitatorul care intra in casa: ospitalitate, incredere, siguranta. Plastica arhitecturala este caracteristica eclectismului de la inceputul secolului al XX-lea din Europa.

Realizata cu patru fatade principale, in stil istoric, compusa din parter, etaj si subsol, cladirea se armonizeaza in jurul unui hol dezvoltat pe  doua etaje cu camere dispuse perimetral si din care se accede la etaj printr-o scara monumentala din marmura. La aceasta se adauga: gradarea stapanita a volumelor spre corpul central, atenuarea agresivitatii unghiului drept, transmiterea la exterior a compunerii spatiilor interioare, integrarea in situl istoric.

In anul 1937 se remarca existenta unei turle din lemn in axul principal vertical, sursa de lumina a holului central, accent important in determinarea volumetrica a cladirii si a spatiului urban.

In imobil se gasesc cateva elemente de valoare artistica inegalabila: vitraliul policrom intutulat “Hermes” (zeul comertului), feroneria de exceptie a luminatorului si usile cu mari suprafete de geam cristal.

Decoratia este bogata, in general sobra si cu relief plat, plastica arhitecturala ce reprezenta in Europa eclectismul inceputului de secol XX. Se amesteca elemente decorative traditionale si moderne: pseudo-orientale, a l’antique a la greque, persane, baroce, rococo, art nouveau – scenografie adaptata la o cladire cu un plan liber si osatura constructiva clasica.

In anul 1972 cladirea a fost vanduta cand afacerile grecilor ce detineau firma au scazut.

Incepand cu anul 1930 cladirea a fost pe rand: sediul Societatii Meseriasilor braileni “Mihail Eminescu” (1930-1937), Dispensarul Casei Asigurarilor Sociale (1937), a fost ocupata de trupele armatei sovietice din august 1944 pana la retragerea acestora din tara, iar apoi a adapostit un spital si o policlinica. Din anul 1987 a purtat denumirea de “Casa Colectiilor de Arta” si incepand cu anul 2001 Centrul Cultural Nicapetre.

In timp cladirea n-a fost modificata si nu a pierdut niciuna din componentele ei valoroase.

Madalina Meirosu

Comentarii

comentariu

About the Author

-