Published On: sâm, Ian 7th, 2012

Botezul Domnului, celebrat si la Braila

Share This
Tags

* Pe o vreme cu temperaturi de toamna tarzie, mii de braileni au participat la manifestarile de Boboteaza

Botezul Domnului, sau cum se spune popular Boboteaza, serbat pe 6 ianuarie, incheie sirul sarbatorilor de iarna. Cu toate ca se spune ca ziua de Boboteaza va fi cea mai rece din an, anul acesta pietrele nu au mai crapat de ger, iar pe Esplanada Dunarii s-au adunat mii de credinciosi care au participat la slujba de Sfintire a Apei celei Mari.

Programul manifestarilor de Boboteaza a inceput cu Slujba Sfintei Liturghii, tinuta de Inalt Preasfintitul Casian Craciun, arhiepiscopul Dunarii de Jos, impreuna cu un sobor de preoti la Catedrala “Nasterii Domnului”. In pelerinajul de la catedrala pana pe Esplanada Dunarii, IPS Casian a fost insotit de o suita de preoti si urmat cu credinta de sute de braileni. Ajunsi pe faleza Dunarii, brailenii au luat parte la slujba de Sfintire a Apei celei Mari oficiata de IPS, ocazie cu care acesta le-a transmis brailenilor un mesaj.

“Asa cum vedem astazi la Braila, marile ceremonii ale rasaritului crestin in Europa au inceput in acest mare oras al Brailei, oras interetnic, multicultural, dar oras cu o traditie extraordinara a demnitatii  si se vede dupa frumusetea constructiilor, dupa frumusetea pastrarii traditiilor si este suficient sa ii privim astazi, aici la Dunare pentru a vedea un popor dornic de echilibru, dornic de prosperitate si eu le-am dorit sa fie buni. Cand suntem buni, nimic rau nu ne poate atinge. Le doresc din toata inima ce imi doresc mie, la toti brailenii”, a precizat IPS Casian Craciun, arhiepiscopul Dunarii de Jos.

La ceremonialul traditional de aruncare si recuperare a Crucii Sfintite in Dunare s-au inscris opt tineri, dar numai sase curajosi au indraznit sa sara in apa rece a Dunarii pentru prinderea crucii. Cel norocos a fost Daniel Nichitelea, in varsta de 22 de ani care este la a treia participare. Acesta a primit din partea Episcopiei suma de 500 de lei si din partea primariei cadouri si de asemenea suma de 500 de lei. Nici restul participantilor nu au plecat cu mana goala, ei au primit din partea Episcopiei suma de 100 lei si din partea primariei cadouri.

In timpul slujbei de pe faleza Dunarii, un copil s-a pierdut de bunica ,dar cu ajutorul politiei, in scurt timp acesta a fost incredintat bunicii. Intreaga manifestare a fost lipsita de incidente grave, brailenii asteptand linistiti la coada pentru a lua apa sfintita, fiind coordonati de catre echipajele jandarmeriei.

Manifestarile s-au desfasurat in siguranta, cei 100 de jandarmi angrenati in aceasta misiune asigurand linistea si ordinea, atat la slujba de pe faleza Dunarii, cat si pe itinerariul din municipiu unde s-a desfasurat pelerinajul. (A.N)

Comentarii

comentariu

About the Author

-