Published On: lun, Ian 23rd, 2012

Boala celiaca sau intoleranta la gluten

Share This
Tags

V-ati gandit vreodata ca painea sau fainoasele va pot provoca grave probleme de sanatate?! Ei bine, acest lucru se intampla, in cazul in care sunteti alergici la gluten. Afectiunea este intalnita sub denumirea de “intoleranta la gluten”, care este o boala autoimuna ce afecteaza intestinul subtire. Caracterul autoimun este dat de ereditatea acesteia, care apare cu precadere la persoanele tinere in jurul varstei de 27 de ani si poate fi controlata printr-un regim alimentar bogat in fructe si legume. Se estimeaza ca 10% dintre persoanele care au o ruda de gradul I (mama, tata, frate, sora, fiu, fiica) cu boala celiaca (intoleranta la gluten) prezinta un risc crescut de a dezvolta boala.
Factorii de mediu, precum si infectiile virale sau bacteriene pot declansa diferite modificari la nivelul intestinului subtire, in cazul persoanelor predispuse genetic. Ingerarea alimentelor care contin gluten declanseaza apoi diferite reactii imune, ce cauzeaza leziuni intestinale caracteristice bolii. Aceste leziuni ale intestinului subtire determina tulburari digestive si de absorbtie (maldigestie, malabsorbtie).
Glutenul este o proteina de origine vegetala care se gaseste in grau, orz, secara si ovaz, ceea ce inseamna ca este intalnita in majoritatea alimentelor. Cu alte cuvinte, intoleranta la gluten duce la dezvoltarea unor leziuni ale mucoasei intestinului subtire, manifestandu-se printr-o stare de oboseala cronica, scadere in greutate, dureri abdominale, malabsortie, distrugerea smaltului dintilor. Afectiunea despre care vorbim este, oarecum, greu de recunoscut, din cauza faptului ca poate fi confundata cu alte afectiuni precum intoleranta alimentara, sindromul de colon iritabil, boala Crohn, colita ulceroasa sau infectiile intestinale, din cauza simptomelor asemanatoare. Din acest motiv este nevoie de un set de analize care sa determine toleranta/intolerenta la gluten si de un medic specialist capabil sa observe schimbarile care au loc in organismul dumneavoastra. Deseori, diagnosticul bolii celiace este unul de excludere a celorlalte afectiuni cu simptome similare, dar care nu raspund la tratament.
Istoricul medical, examenul clinic si testele de laborator stau la baza diagnosticului de boala celiaca. Diagnosticul este confirmat de efectuarea unei biopsii a intestinului subtire, interventie realizata in timpul endoscopiei digestive (explorarea video a tubului digestiv).
Singurul tratament il reprezinta respectarea, pe parcursul intregii vieti, a dietei fara gluten – adica sa se evite toate alimentele care contin gluten. Consumul acestei proteine, intr-o cantitate mica sau mare, poate afecta intestinal, si de aceea este necesara o atentie sporita in cazul copiilor si al adolescentilor, la care tentatiile culinare sunt mari. Persoanele care urmeaza o asemenea dieta trebuie sa tina seama de preparatele care contin gluten „ascuns“ (alimentele la care nu se cunosc informatii despre compozitie). Astfel, este necesar a se evita graul, secara, orzul si ovazul. Pentru a evita constipatia este foarte important consumul de fructe si legume proaspete sau produsele pe baza de fibre vegetale fara gluten. O dieta echilibrata stopeaza simptomele, vindeca afectiunile intestinale si previne complicatiile. Din acest motiv, atat producatorii, cat si comerciantii sunt obligati sa puna eticheta “ fara gluten” pe produse, chiar si in cazul in care cantitatea continuta este foarte mica.
La capitolul “recomandari” intalnim grija la produsele zaharoase, la produsele de patiserie, pufuleti, musli, fulgi de porumb etc. Cu alte cuvinte, ceea ce alegem sa mancam ne poate fi benefic sau nu, mai cu seama, acum, cand colorantii si substantele chimice sunt la mare “cautare” in compozitia alimentelor. Revenind la intoleranta la gluten trebuie sa mai stiti ca este o boala care poate fi controlata prin dieta si care va permite sa aveti o viata normala. (I.P)

Comentarii

comentariu

banner-INF

About the Author

-