Published On: vin, Ian 20th, 2012

Biserica Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril – o veche moschee turceasca

Share This
Tags

Locasul de cult “Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil” din Municipiul Braila dateaza ca cea mai veche biserica existenta in oras, care demonstreaza si faptul ca orasul si imprejurimile acestuia, organizate ca raia turceasca, au reintrat in componenta Principatului Tarii Romanesti, in urma razboiului ruso-turc dintre anii 1828-1829 si a pacii de la Adrianopol.

Vechimea cladirii este de peste 250 de ani, fapt demonstrat de lipsa ornamentatiilor baroce din partea veche a cladirii si a mentiunii lui Wysoki ca a fost inceputa constructia unei moschei, in anul 1667, impotriva tratatelor internationale. Pentru a ajunge la dimensiunile actuale, biserica a trebuit marita cu sapte metri, fapt realizat in anul 1862.

Structura adaugata este asemanatoare celor existente prezentand o fereastra si cate o intrare laterala spre nord si sud. Pentru a fi vizibila diferenta dintre cele doua cladiri, partea adaugata are prevazut un etaj.

Cladirea a suferit modificari de-a lungul timpului, astfel vechea moschee a fost construita din caramida nearsa, careia i s-a adaugat absida altarului din caramida arsa. Ferestrele inguste dinspre nord si sud au fost inlocuite cu ferestrele simple, mari si rotunjite care se mentin si in prezent, iar cele dinspre est au fost astupate. Desi vechile ferestre ale moscheii au fost astupate cu caramida, pe tencuiala mai poate fi observata urma acestora.

Ministerul Cultelor si Artelor din anul 1922 a aprobat restaurarea zidului bisericii in exterior, inlocuindu-se caramida nearsa cu caramida de presa, lucru atestat de documentele cu numarul 136 emise in acel an, cheltuielile fiind suportate de sotii Nedelcu si Ana Chercea, ctitorii restauratori.

Locasul a suferit noi reparatii in anul 1935, cand a fost inlocuita caramida pentru a fi scoasa igrasia si in perete a fost lasat un canal de ventilatie. Partea veche a cladirii este sustinuta de pilastri de stejar, plasati in zidurile exterioare si liberi in interior, puternic contravantuiti. Baghetele de lemn in stil oriental orneaza intr-un mod deosebit tavanul bisericii, partea centrala a acestuia fiind acoperita cu un stuc pe care s-a pictat reprezentarea a lui Isus Hristos ca imparat al lumii in iconografia bizantina, care in bisericile ortodoxe obisnuite se regaseste in cupola naosului.

Intre anii 1828-1829, in timpul razboiului ruso-turc, turnul circular al moscheiei, de unde preotii musulmani cheama credinciosii la rugaciune, a fost inlocuit cu o clopotnita de lemn, care a ars in anul 1885. In anul 1923, Ministerul Cultelor a aprobat inlocuirea clopotnitei cu cea construita in stil romanesc de sotii Chercea.

Icoana Sf. Arhanghel Mihail din argint aurit este asezata pe catapeteasma bisericii si a fost daruita de marele duce Mihail Pavlovici, in anul 1834, laolalta cu un rand de carti ritualice, in limba slavona, legate in piele.

Profesorul Simionescu are o opinie sugestiva cand vorbeste despre Braila in lucrarea sa “Orase din Romania”, unde constata: “…Daca n-ar fi vechea geamie, prefacuta in bisericuta, care sa-ti arate ca pe aici a fost o raia turceasca te-ai crede dupa flori, ca si dupa cladirile imprejmuitoare, in vreun oras din apus…”

Biserica Sfintii Arhangheli este printre putinele biserici din Europa fara turle si unica pe teritorul tarii.

Madalina Meirosu

Comentarii

comentariu

About the Author

-