Published On: mar, Ian 24th, 2012

Biserica Greaca – “catedrala neoficiala” a Brailei

Share This
Tags

Fiind cunoscut de braileni sub denumirea de “Biserica Greaca”, locasul reprezinta unul dintre cele mai impresionante monumente arhitectonice ale Brailei, ce poarta hramul “Buna Vestire”.

In anul 1863, comunitatea elena din Braila l-a chemat pe arhitectul Avram Ioannidis din Turcia pentru a proiecta o biserica monumentala unde sa se oficieze slujbe in limba greaca, superioara celorlalte cladiri din zona. La mijlocul secolului al XIX-lea, pe locul actualei biserici se afla o capela de lemn unde aveau loc slujbe in limba greaca si erau aprinse lumanari de corabierii greci. La data de 8 septembrie 1863, in urma unei cereri adresate domnitorului Alexandru Ioan Cuza in luna mai, va fi asezata piatra de temelie a bisericii. Dupa 9 ani, in 1872, biserica a fost terminata, sfintita de episcopul Dunarii de Jos, Prea Sfintitul Melchisedec si il avea ca preot paroh pe arhimandritul Grigorie Gogos din insula Lesos.

In Biserica “Buna Vestire” se gasesc trei hramuri: cel central, care este in cinstea Bunei Vestiri, cel de sud, in cinstea Sfantului Nicolae, protectorul marinarilor, si cel de nord, in cinstea Sfantului Gherasim de Kefalonia. In anul 1863, sub temelia bisericii a fost descoperit un izvor care savarseste minuni la sarbatoarea “Izvorul Tamaduirii”, cand mii de pelerini din toata tara si de peste hotare se aduna aici pentru a primi apa sfintita  cu mare smerenie de Episcopul Dunarii de Jos.

De-a lungul timpului la constructia bisericii nu au fost facute modificari esentiale, cu exceptia clopotnitei care a suferit insemnate pagube la cutremurul din 1940. Clopotnita a fost deteriorata si de cutremurul din 1977, dar a fost consolidata prin grija parintelui paroh de atunci Dorin Banut, cu sprijinul unui institut de constructii din Iasi. Cladirea masoara la baza 43,40 m in lungime si 21,55 m in latime.

Biserica greaca din Braila are ca baza un nucleu de cruce inscrisa ce este sustinut de patru stalpi cu forme speciale, care se prelungeste de-a lungul bisericii, dand cladirii o deosebita largire. Aceasta prelungire a fost realizata prin perechi duble de coloane la rasarit si vest. Mesterii italieni alaturi de arhitectul bisericii au reusit sa creeze o constructie unica, in care domina elemente antice elene, gotice si renascentiste, combinate intr-o combinatie omogena a stilului neoclasic, caracteristica secolului al XIX-lea.

In anii 1880 au fost pictati cei patru evanghelisti din cupola centrala, iar intre anii 1900-1902 s-a pictat altarul, o parte din naos si arcadele pana la balcon de pictorul Kioreys Liochis, restul naosului fiind pictat intre anii 1945-1946. Picturile catapetesmei, facute din foita de aur, au fost realizate de mai multi pictori, intre anii 1876 si 1913.

Conform deciziei nr. 23 din 6 mai 1974 a Episcopiei Buzaului, Biserica Greaca devine biserica parohiala, sub denumirea de Parohia “Buna Vestire” tinand slujbe in limba romana.

Madalina Meirosu

Comentarii

comentariu

About the Author

-