Published On: lun, Ian 9th, 2012

Bauturile racoritoare, un pericol pentru sanatate

Share This
Tags

* Analizele facute de ANPC in ceea ce priveste bauturile racoritoare au scos in evidenta un nivel alarmant al continutului de coloranti, conservanti si E-uri in cazul unor brand-uri cunoscute

Potrivit unui studiu al Asociatiei Nationale pentru Protectia Consumatorului privind bauturile racoritoare aflate pe piata romaneasca, aceste au devenit campioane  la continutul de substante sintetice.

Printre bauturile care contin cei mai multi coloranti se numara Mirinda si marca proprie a unui hypermarket. Din gamele cunoscute si international, conform aceleiasi statistici, Fanta Madness contine cea mai mare cantitate de zahar. {n urma analizelor facute de cei de la Protectia Consumatorului, cele mai multe E-uri, in numar de 11, se gasesc in Adria Flori de Soc, sortiment care are si cei mai multi coloranti. Printre cele 11 E-uri gasite in Adria flori de soc se numara si E 131 si E 951. Un consum ridicat de E 131 sau albastru patent V duce la aparitia sindromului de hiperactivitate si deficienta de concentrare (ADHD) la copii.

Aceasta lista este continuata de Frutti Fresh Grapefruit are 8 E-uri, Cico portocale 7 E-uri, Frutti Fresh Pere contine 7 E-uri, ca si Frutti Fresh Tutti Frutti.

Studiul arata ca sucurile cu cele mai putine E-uri sunt: Bio Cola cu niciun E, Pepsi cu 2 E-uri, Schweeps Kinley Tonic cu 2 E-uri, Coca Cola cu 2 E-uri, Fanta Madness cu 2 E-uri si Nestea Peach tot cu 2 E-uri.

Bauturile cu cei mai multi conservanti sunt Frutti Fresh, Tutti Frutti, Frutti Fresh Pere, Frutti Fresh Grapefruit, Adria flori de soc, Cico portocale, fiecare dintre acestea continand doua astfel de substante.

E951 (aspartam) este unul dintre cei mai folositi indulcitori si se considera a fi sursa a peste 70 de boli. Este prezent in guma de mestecat, zaharuri, sucuri. Poate provoca afectiuni digestive, urinare, tulburari in absorbtia calciului, cefalee. De asemenea, mai poate produce insomnie, tulburari de vedere, de auz, tulburari ale memoriei, predispunere la ingrasare, amnezii usoare, oboseala, palpitatii. Este, de asemenea, considerat cancerigen.

Comentarii

comentariu

About the Author

-