Published On: Soare, Ian 15th, 2012

Arafat, scanteia care a aprins focul nemultumirii generale

Share This
Tags

Pe parcursul acestui sfarsit de saptamana am asistat la, poate, cele mai violente proteste din Bucuresti, din ultimii 20 de ani. Mii de oameni au ocupat centrul Capitalei, nemultumiti de proiectul de modificare a legii sanatatii, neagreat de catre fondatorul Serviciului de Medicina de Urgenta, Resuscitare si Descarcerare (SMURD), dr. Raed Arafat. In urma presiunilor evidente venite din partea presedintelui Romaniei, doctorul de origine siriana si-a prezentat demisia din functia pe care a ocupat-o vreme de patru ani, aceea de subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii.

Gestul parintelui SMURD din Romania a declansat o mobilizare fara precedent in tara noastra, oameni din toata tara raspunzand initiativei de pe retelele de socializare de a iesi in strada, in spirit de sustinere pentru “strainul care a facut mai multe pentru tara noastra decat orice alt roman”, dupa cum au sustinut protestatarii.

Astfel, in toate orasele mari ale Romaniei, mii de oameni au iesit in strada, initial pentru cauza “Raed Arafat”, acest gest culminand cu decizia fara precedent a presedintelui Traian Basescu de a-i cere public premierului Emil Boc scoaterea proiectului de lege din dezbatere publica, pe motiv ca “poporul nu doreste schimbarea in Sanatate”. Astfel, decizia de la Cotroceni a fost interpretata de sustinatorii lui Arafat ca pe o prima victorie impotriva masurilor Guvernului, astfel ca protestele au devenit si mai intense, iar oamenii, din ce in ce mai vocali.

De la marsuri de sustinere in tacere, oamenii au trecut la scandarea nemultumirilor generale, revolta lor refuland in lozinci anti-prezidentiale si anti-guvernamentale. In seara zilei de sambata, in Piata Universitatii au avut loc cele mai violente proteste din ultimele zile, soldate cu ciocniri intre fortele de ordine dislocate la fata locului si protestatarii inversunati, care cereau obsesiv “Libertate!” si “Jos Basescu!”.

In perimetrul ocupat de oameni de toate varstele, care gasisera astfel prilejul perfect pentru a-si manifesta dezacordul pentru tot pachetul de masuri guvernamentale anti-criza, conducerea Jandarmeriei a redimensionat de mai multe ori efectivul fortelor de ordine, care pareau la un moment dat depasite de situatie.

Incaierarea a degenerat in violente in jurul orei 21.00, cand jandarmii i-au scos cu forta pe protestatari de pe carosabilul Bld. Nicolae Balcescu, fapt care i-a iritat si mai mult pe oameni. {n consecinta, acestia au inceput sa arunce in zona cordoanelor de ordine cu diferite obiecte contondente, iar patru jandarmi au suferit rani grave in zona capului, pentru care a fost necesara interventia cadrelor medicale.

Dovada solidaritatii oamenilor cu tot ceea ce reprezinta Serviciul de urgenta SMURD s-a manifestat inca o data, atunci cand oamenii au inceput sa aplaude la vederea fiecarei ambulante rosii SMURD care se apropia pentru a acorda ingrijiri medicale ranitilor.

Dupa miezul noptii de sambata spre duminica, jandarmii au condus la sediu un numar de aproximativ 30 de persoane, care au fost sanctionate contraventional pentru tulburarea ordinii si linistii publice.
Desi reprezentantii din cadrul Ministerului de Interne nu au confirmat intarirea dispozitivelor de jandarmi cu forte din apropierea Capitalei, jurnalistii au semnalat faptul ca spre Bucuresti, pe DN1, se indreptau in seara zilei de sambata doua autobuze si trei dube pline cu jandarmi.

Manifestarile nu s-au oprit aici, pe retelele de socializare inca mai circuland indemnul de a iesi in strada, pentru noi proteste.

Comentarii

comentariu

About the Author

-