Published On: Soare, Ian 29th, 2012

Anul Caragiale, deschis maine oficial la Ploiesti

Share This
Tags

La aniversarea a 160 de ani de la nasterea celui mai mare dramaturg al romanilor, la Ploiesti, va avea loc o serie de manifestari dedicate lui I.L. Caragiale, sub titulatura de “Anul Caragiale, in orasul lui Caragiale”. Astfel, la Ploiesti vor fi maine rostite alocutiuni la monumentul dramaturgului, urmate de celebrarea jubileului celor 50 de ani de la infiintarea Muzeului Memorial “I.L. Caragiale”.

Cu aceeasi ocazie, Teatrul Toma Caragiu va gazdui lansarea seriei “Scrieri complete I.L.Caragiale”, editate de Academia Romana,  in colectia “Opere Fundamentale”, editia de tip Pleiade, moment prezentat de academicianul Eugen Simion, urmata de spectacolul-lectura “Napasta”, in interpretarea actorilor teatrului ploiestean.

Ion Luca Caragiale s-a nascut la 30 ianuarie 1852 in satul Haimanale din judetul Prahova, corespondentul localitatii ce a luat numele marelui scriitor din judetul Dambovita de astazi.

Pasionat dintotdeauna de teatru, Caragiale s-a casatorit cu actrita si cantareata Caloropoulos, in 1839, de care s-a despartit insa fara a divorta vreodata, pentru a-si intemeia o familie cu Ecaterina, fiica negustorului grec Luca Chiriac Caraboas. Fascinat de talentul unchiului sau, Iorgu Caragiale, actor si sef de trupa, tanarul Caragiale incepe inca din adolescenta sa scrie pe ascuns poezii, iar in 1868 incepe sa urmeze cursurile Conservatorului de Arta Dramatica.

La 2 iulie 1888 devine Director al Teatrului National din Bucuresti, in urma deciziei Ministrului Instructiei Publice de la acea vreme, Titu Maiorescu. Este insa nevoit sa demisioneze un an mai tarziu, din cauza sabotajului unor ziare bucurestene si a lipsei de sustinere din partea unor mari actori ai vremii, printre care Constantin Nottara sau Aristizza Romanescu. Pe tot parcursul sau literar, Ion Luca Caragiale a avut parte de sprijinul Societatii Literare “Junimea”, la intalnirile careia a citit pentru prima data, la 6 octombrie 1884, comedia “O scrisoare pierduta”.

Cu acelasi prilej, Biblioteca Judeteana “Panait Istrati” din Braila va organiza maine o expozitie documentara, denumita sugestiv “In lumea lui Caragiale”, pentru a marca 160 de ani de la nasterea prozatorului, dramaturgului si gazetarului Ion Luca Caragiale.

“Anul Caragiale” este celebrat si la Biblioteca “V.A. Urechia” din Galati, unde, in perioada 15.01-15.02.2012, la sediul central, poate fi admirata expozitia “„Opera maestrului I.L. Caragiale in viziunea artistilor plastici“, care reuneste lucrari de grafica semnate de Aurel Jiquidi, Corneliu Baba, Eugen Taru, Mireille Miailhe, infatisand cunoscutele si indragitele personaje din opera genialului dramaturg roman I.L. Caragiale, schitate de artisti de marca.

Comentarii

comentariu

About the Author

-