Published On: vin, Ian 27th, 2012

Anticomunistii de mucava

Share This
Tags

Este o moda postedecembrista, anume aceea de a condamna comunismul cu toata vehementa. In discursuri publice, in mass-media abunda toate invectivele de pe lume, toate acuzele adevarate ori imaginate.

Istoricii, analistii politici ori economici adevarati, oameni de stiinta obiectivi, avand la indemana criterii clare de evaluare, se pot pronunta in cunostinta de cauza, pot, au dreptul de a se erija in judecatori nepartinitori.

In ce ne priveste, nu dorim sa devenim avocatii unui sistem esuat, dar nici nun e alaturam corului denigratorilor fara autoritate si expertiza. Pragmatismul capitalist, potrivit caruia “interesul poarta fesul” ne-a invatat sa privim lucrurile de pe pozitia efectelor suferite in plan individual.

Drept urmare, potrivit acestui principiu, consideram indreptatita sa afirme sentimente anticomuniste acea patura sociala care a avut realmente de suferit de pe urma masurilor represive ale sistemului incriminat. Enumeram aici pe cei deposedati abuziv de case, de averi, de alte proprietati, pe cei scosi din scoli superioare pe motiv ca parintii lor au fost categorisiti drept chiaburi ori mosieri, pe cei arestati si condamnati la ani grei de temnita pe considerente politice, doar ca, pe vremuri, au aderat la unul ori altul partid istoric, pe cei condamnati doar pentru ca s-au manifestat (in vorbe) impotriva regimului.

Lista ar putea continua! Pe scurt, toti aceia care, dintr-un motiv sau altul, au avut de suferit din cauza politicii comuniste, fie ei oraseni ori tarani deposedati de pamanturile lor.

Toate aceste categorii, repetam, sunt in dreptul lor sa gandeasca, sa simta, sa se pronunte liber si neingradit impotriva sistemului care i-a nedreptatit, care le-a provocat neajunsuri si suferinte. Este corect si omeneste! Nu suntem adeptul conceptiei “Uita si iarta”!

Tot gandirea pragmatica ne face sa simtim greata, sa dezavuam pe acei indivizi lipsiti de scrupule, care au dus-o bine-mersi in socialism, care au ocupat functii bine retribuite, care au primit case gratis, care mai beneficiau si de alte avantaje, unii putandu-se deplasa in strainatate si care, vezi Draga Doamne, se declara acum, pe principiul “dupa razboi, multi eroi se arata”, drept cei mai aprigi anticomunisti. Unii vor zice ca doar din motive principiale. S-o creada ei! Rusine, de trei ori rusine!

Jenica Chiriac

Comentarii

comentariu

About the Author

-