Published On: joi, Ian 5th, 2012

2012, anul proiectelor ambitioase pentru braileni

Share This
Tags

O mare realizare in anul 2011 si un pas important pentru braileni l-a reprezintat Statia de epurare. Cu toate ca lucrarile nu s-au desfasurat conform proiectului deoarece, initial, licitatia a fost castigata de o firma cu capital italian, reprezentantii ei au renuntat in cele din urma din cauza situatiei financiare dificile a firmei. Proiectul a fost reatribuit in 2010 unui consortiu turco-german pe nume Yapi-Pavassant, lucrarile fiind coordonate de firma germana, iar valoarea lui totala s-a ridicat la 49 de milioane de euro.

Odata cu intrarea in functiune a acestei statii de epurare, Braila a devenit primul oras de pe malul romanesc al Dunarii care nu va mai deversa apele uzate in fluviu, aliniindu-se astfel cerintelor europene in privinta protectiei mediului.

Desi banii necesari acestui proiect au fost alocati inca dinainte de aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, din fonduri pre-aderare, obiectivul a fost finalizat abia in 2011. “O lucrare care a durat in timp si la care in final avem un rezultat bun pentru ca de acum incolo tot ceea ce inseamna apa uzata in municipiul Braila si in curand si in localitatile din apropierea Brailei, circa 240 de mii de oameni vor beneficia de rezultatul acestei activitati”, a declarat atunci edilul municipiului.

Pe langa statia de epurare, primarul Aurel Simionescu a mai realizat cateva proiecte importante mai ales pentru infrastructura orasului. Desfasurarea lucrarilor pe arterele importante ale municipiului a fost initiata treptat, coordonatorii proiectelor hotarand sa integreze in schimbarea linilor de tramvai si inlocuirea sistemului de canalizare si utilitati.

Tot cu intarziere, a fost data in folosinta si Strada Grivitei, care dupa intense lucrari de remodernizare si asfaltare, a fluidizat traficul brailean.

Pe parcursul anului 2012, lucrarile de reabilitare vor continua, Calea Calarasilor avand ca termen-limita finele acestui an, iar Bulevardul Dorobantilor va ramane in stadiul de santier pana in 2013.

Cartierele de case din Braila vor intra si ele in lucrari, proiectul privind introducerea infrastructurii de apa-canal reprezentand un beneficiu enorm pentru locuitorii din zonele Chercea, Brailita, Pisc si Radu Negru. Tot in 2011, autoritatile brailene au desfasurat proiectul ,,Extindere spatii verzi prin realizarea unui parc in cartierul Lacu Dulce” în Municipiul Braila, care s-a implementat prin Programul National de Îmbunatatire a Calitatii Mediului. Cu o suprafata de teren de 40 699,00 mp, acest proiect cuprinde 19274 mp de spatii verzi, 8127 mp de alei ecologice, 8238 mp de drumuri, dar si retele apa, canalizare, electrice si de iluminat. Proiectul a pornit initial la jumatate, pe 2 ha si 2 milioane  de lei de la fondul pentru mediu. Autoritatile locale au facut un efort si au dublat atat suma, cat si suprafata initiala de investitie. Finantarea proiectului s-a facut atat de la bugetul local, cât si de la Fondul pentru Mediu. Valoarea totala a lucrarilor de executie a fost de 4,5 milioane de lei, realizarea acestui obiectiv de investitii având un impact pozitiv asupra mediului prin marirea spatiului verde pe cap de locuitor la nivelul localitatii .

In 2012, cel mai mare parc brailean va capata un nou aspect. Parcul Monument din Braila, care se intinde pe o suprafata de 90 de hectare, va fi modernizat prin intermediul unui proiect european in valoare de peste sapte milioane de lei. Vor fi refacute spatiile verzi, aleile pietonale, infrastructura de zona verde si va fi achizitionat un echipament de udat. Brailenii spera ca anul 2012 sa fie un an la fel de bun precum 2011 si ca autoritatile locale se vor tine de promisiuni, finalizand in termen proiectele incepute, pentru ca Braila sa capete o noua imagine. (A.N.)

Comentarii

comentariu

About the Author

-