Published On: mie, Ian 4th, 2012

20 Punct 21 Neasigurat

Share This
Tags

* Dialog deficitar intre medicii de familie si Ministerul sanatatii * Noul An a adus vesti proaste pacientilor romani , care mai mult sau mai putin au nevoie de servicii medicale. Cu data de 1 ianuarie 2012 a intrat in vigoare  noul Contractul Cadrul, care anuleaza drepturile pacientilor castigate in 2011.

Noile norme metodologice  de aplicare a  contractului cadru  fac reverire la acordarea asistentei medicale in cadrul sistemul de asigurari sociale de sanatate. Desi , bugetul alocat asistentei medicale primare a crescut, pacientii care nu se incadreaza in  cele 20 de consultatii pe zi ale unui medic de familie, vor fi nevoiti sa plateasca contravaloare serviciului medical. Altfel spus, orice medic de familie are dreptul la o medie de 20 de pacienti pe zi, ceea ce inseamna ca al 21-lea pacient va fi considerat neasigurat si nu va beneficia de  consultatii gratuite si nici de reţete compensate, bilete de trimitere si alte facilitati rezervate statutului de platitor de asigurari de sanatate. Bineinteles, ca aceste modificari au starnit nemultumire in randul medicilor de famile , care considera ca ministerul nu a facut decat sa ia decizii fara a se consulta cu ei.

Lipsa dialogului si a unei colaborari intre  medicii de familie si minister se observa tot prin prisma pacientului, care sufera de pe urma acestor decizii luate alandala. Trebuie reamintit faptul ca si in 2011 medicii de familie nu au fost multumiti de contractul cadru referitor la bugetul alocat asistentei medicale si cu toate acestea schimbarea a venit tot in detrimental pacientul.

IOANA PIRVU

Comentarii

comentariu

About the Author

-