Published On: mie, Ian 11th, 2012

20 de ani de casatorie si o renta viagera

Share This
Tags

In era vitezei si a tehnologiei, oamenii sunt din ce in ce mai preocupati de tot ce este nou in viata lor si uita sa se mai  bucure de lucrurile marunte, care altadata i-ar fi facut fericiti. Plecand de la aceasta idee putem spune ca lumea a devenit mult prea grabita si nu mai are timp sa aleaga, sa inteleaga de ce sau cum se petrec anumite momente din viata lor. Spre exemplu, casatoriile din ziua de azi sunt ca si un moft pe care ti-l faci intr-o zi pentru ca a doua zi  sa-ti para rau.

Usurinta cu care tinerii  renunta la casatorie a facut ca numarul divorturilor sa fie mai mare decat cel al cununiilor. Dintr-un motiv sau altul, Noul Cod Civil faciliteaza demersul desfacerii unei casatorii atunci cand ambii parteneri sunt de acord. Noua prevedere din cadrul legislativ privind divorturile face referire la  prestatia compensatorie si la dreptul desfacerii unei casatorii de catre notari sau ofiterii starii civile. Acestia au dreptul de a elibera certificate de divort in conditiile in care sotii se inteleg si stabilesc cum vor  decurge lucrurile in vietile lor odata ce au pasit pragul cabinetului notarial. Acest lucru implica si programul de vizita al copilului, in cazul in care acesta exista. Prestatia compensatorie  poate fi stabilita in bani sub forma unei rente viagere ori a unei sume globale sau poate lua forma uzufructului asupra unor bunuri mobile sau imobile. Pentru ca ea sa poata fi solicitata de unul  dintre soti trebuie ca mariajul lor sa fi durat cel putin 20 de ani, iar divortul sa se pronunte din culpa exclusiva a unuia dintre cei doi parteneri. Astfel sotul nevinovat poate cere despagubiri sotului reclamat daca in urma desfacerii casatoriei sufera prejudicii. Prestatia compensatorie inceteaza cand unul dintre soti decedeaza  ori sotul creditor se recasatoreste.

In ultimii anii la Braila a crescut numarul divorturilor de la an la an, iar odata cu introducerea Noului Cod Civil se asteapta o scadere a numarului de divorturi, desi acesta are beneficii pentru cuplurile care sunt de comun acord sa se desparta. In ultimele luni ale anului 2011, in municipiu erau peste 600 de familii in proces de divort si peste 1000 de copii ramasi in grija unuia dintre parinti sau a unei rude. Majoritatea cazurilor au ca motiv de cearta lipsa banilor sau a emigrarii unuia dintre soti.

Anul 2012 va fi primul an de aplicare al Noului Cod Civil, intrucat acesta a intrat in vigoare incepand cu 1 octombrie 2011. Efectele sale asupra numarului cazurilor de divort vor fi vizibile anul acesta, drept pentru care se vrea schimbarea  in bine a tot ceea ce tine de conceptul de familie. (Ioana Pirvu)

Comentarii

comentariu

About the Author

-