Published On: joi, Ian 5th, 2012

“Greii” din Energie, acuzati de subminarea economiei nationale

Share This
Tags

Potrivit unui comunicat facut public de Directia de Investigarea a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism(DIICOT), procurorii din cadrul institutiei au finalizat instrumentarea unui dosar cu miza mare, in care peste 40 de persoane, sefi si functionari publici, din interiorul Ministerului Economiei, companiei Romgaz si ANRE (Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei), sunt acuzati de subminarea economiei nationale, cu un prejudiciu de aproximativ 126 de milioane de dolari adus statului roman.

Astfel, potrivit art. 167, alin. 1 din Codul Penal si art. 165 alin. 2 Cod Penal, invinuitii au desfasurat activitati infractionale care “au avut drept consecinta punerea in pericol a sistemului energetic national”.

Asa cum reiese din datele facute publice de catre procurorii DIICOT, persoanele implicate in dosar au contractat cantitati importante de gaze naturale la preturi mult mai mici decat Societatea Nationala Romgaz SA “cu eludarea reglementarilor legale in materie precum şi mentinerea facilitatilor acordate societatii, in conditiile in care inregistra datorii semnificative la plata gazelor furnizate”.

Astfel, Sistemul Energetic National a fost pus in pericol prin cresterea importului de gaze naturale, deoarece SNGN Romgaz SA nu a mai putut repartiza eficient rezervele pentru realizarea programului national de inmagazinare.

Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri a luat la cunostinta despre faptul mai multi anjagati din cadrul institutiei, precum si sefi din cadrul ANRE si Romgaz sunt cercetati de DIICOT, reprezentantii ministerului precizand ca vor lua in consideratie prezumtia de nevinovatie a celor implicati in dosar, iar eventuale masuri se vor lua numai dupa ce o solutie legala va fi facuta publica.

Comentarii

comentariu

About the Author