Published On: lun, Ian 23rd, 2012

“Cei sapte ani de acasa” vor ramane sase

Share This
Tags

*Incepand cu luna septembrie a acestui an se va implementa o noua masura prevazuta in mult-criticata Lege a Educatiei, si anume “clasa pregatitoare”

Copilul sau nepotul dumneavoastra va implini in aceasta vara sase ani? Ei bine, el va face parte din prima generatie de copii care vor fi obligati sa mearga la scoala cu un an mai devreme decat pana acum. Astfel, noua reglementare prevede ca orice copil care a implinit varsta de sase ani pana la data de 31 august 2012, sau, in cazuri speciale, care va implini varsta ceruta pana cel tarziu la 31 decembrie 2012, sa se inscrie in clasa pregatitoare.

Desi masura elaborata de Ministerul Educatiei impune prezenta obligatorie la cursurile clasei pregatitoare, intocmai ca in cazul celorlalte cicluri de invatamant, parintii trebuie sa stie ca prichindeii nu vor primi note, nici macar calificative, si nu vor fi supusi niciunui fel de testari, cadrul didactic putand insa sa ii recompenseze pe cei mai buni si sa ii incurajeze prin metode specifice varstei lor. In acest fel, copiii vor invata jucandu-se tot ceea ce este necesar pentru a face fata cu succes debutului in clasa I.

Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a explicat necesitatea implementarii unei astfel de masuri prin aceea ca “Romania are astazi cea mai batrana populatie scolara la debutul invatamantului obligatoriu din Europa si prin ea se urmareste trecerea fireasca de la joaca la invatare”.

Desi programul este o noutate pentru parinti, este de mentionat ca acestia isi vor putea inscrie copiii la ce scoala doresc, neexistand restrictii in acest sens, iar inscrierile vor urma calendarul din anii trecuti, startul dandu-se ca de obicei, in luna martie.

“Ca si in anii precedenti, fiecare strada din Romania va fi arondata unei scoli. Procedurile de inscriere sunt astfel facute incat, daca parintele isi exprima optiunea pentru scoala la care este arondat, aceasta are obligatia sa inscrie elevul. Daca parintele doreste inscrierea la alta scoala decat scoala de arondare, acest lucru este perfect posibil, iar elevul va fi inscris in limita numarului de locuri disponibile. Daca sunt mai multe optiuni decat locuri disponibile pentru o anumita scoala se vor aplica criterii generale – existenta unui grad de handicap, copii orfani, copii din familii monoparentale, copiii personalului din invatamant sau scolarizarea in acea scoala a fratilor sau surorilor -, precum si, daca este cazul, alte criterii decise de scoala si validate de inspectorat”, a completat ministrul Educatiei.

Totodata, prezenta la cursurile clasei pregatitoare fiind obligatorie, se va preveni abandonul scolar, un fenomen ingrijorator care a luat proportii, in special in mediul rural.

In ceea ce priveste programa scolara pentru copiii care vor incepe din toamna cursurile clasei pregatitoare, parintii vor fi informati despre cele mai importante elemente pe care le implica aceasta odata cu inscrierea copilului, in luna martie, cand vor primi un ghid cu toate informatiile necesare.

“Copiii isi vor dezvolta capacitatea de a comunica, vor stabili sau consolida primele contacte cu lumea numerelor si a literelor, vor invata sa observe mediul inconjurator si sa interactioneze cu ceilalti copii si cu adulti prin jocuri didactice, activitati in echipa, activitati de descoperire, prin desen sau muzica. Nu in ultimul rand, copiii vor beneficia de ore special destinate unei pregatiri fizice armonioase”, a explicat Daniel Petru Funeriu.

Cadrele didactice care vor pune in aplicare programa pentru clasa pregatitoare vor fi pregatite temeinic in acest sens inca din luna mai a acestui an, iar clasele unde cei mici vor deprinde primele notiuni de educatie scolara vor fi dotate si amenajate in conformitate cu varsta lor si cu cerintele Ministerului.

“Ministerul are fonduri pentru clasa pregatitoare, chiar daca responsabilitatea dotarii spatiilor scolare revine primariilor, care stiu de trecerea clasei pregatitoare in invatamantul obligatoriu de mai bine de un an, iar multe primarii au facut aceste investitii deja. Cel mai important pentru copil este cum va arata clasa in care va invata”, a spus Funeriu.

Romania, la ora actuala, este una dintre tarile Uniunii Europene cu cea mai inaintata varsta de incepere a invatamantului obligatoriu, in timp ce unsprezece tari ale Uniunii Europene incep invatamantul obligatoriu inainte de varsta de sase ani. Spre exemplu, Luxemburg, Irlanda de Nord incep la patru ani, Grecia, Cipru, Anglia, Malta, Olanda, Scotia si Ungaria incep la cinci ani. Toate celelalte incep invatamantul obligatoriu la varsta de 6 ani.

Comentarii

comentariu

About the Author

-