Published On: mie, Dec 21st, 2011

Vulnerabilitate scazuta a Romaniei la criza euro

Share This
Tags

*Romania se afla pe locul 11 intr-un top 36 de tari cu expunere la criza datoriilor din zona euro, top efectuat de Fitch Ratings.

Intr-un raport bianual al agentiei de evaluare financiara referitor la inflatie si datoriile guvernamentale, Fitch Ratings a realizat un clasament luand in considerare comertul, finantarea externa si situatia din sistemul financiar, calculand un scor general pe tara. In urma acestui clasament, Romania ocupa locul 11, avand un risc mai ridicat in privinta expunerii la bancile din zona euro si riscuri medii in cazul expunerii la exporturile din zona euro.

Riscurile Romaniei sunt reduse in privinta dependentei de materii prime, ponderii datoriilor guvernamentale in PIB si a unui indice privind situatia din sistemul financiar, care include raportul dintre imprumuturi si depozite, cresterea reala a creditarii si raportul dintre credite si PIB. Celelalte tari europene considerate de Fitch mai expuse decat Romania la criza din zona euro sunt Letonia, aflata pe locul 4, urmata de Ucraina, Turcia, Lituania, Polonia, Bulgaria si Croatia.

Agentia a mentionat in raport ca economia Romaniei a revenit la crestere, consolidandu-se tendinta de scadere, imbunatatind astfel ratingul de la nivelul “BB+” la “BBB-“, dupa ce a retrogradat calificativul cu doua trepte in timpul crizei financiare mondiale. Fitch Ratings a mai precizat ca cele mai rezistente state la criza din zona euro provin din Asia si Orientul Mijlociu, iar cele mai vulnerabile state la finantarea externa sunt Ucraina, Polonia si Ungaria.

Fitch avertizeaza ca inrautatirea crizei din zona euro incepand din iulie reprezinta un soc negativ semnificativ pentru economia uniunii monetare si sectorul financiar cu consecinte negative pentru profilul suveran de creditare al regiunii, dar si al statelor din afara ei. In absenta unei solutii cuprinzatoare, agentia se asteapta la continuarea crizei punctata cu episoade de instabilitate severa pe piata financiara. (M.M.)

Comentarii

comentariu

About the Author

-